Švedska: Rodna (ne)ravnopravnost u bioskopima

Agencije
Švedska: Rodna (ne)ravnopravnost u bioskopima

Bioskopi u Švedskoj uveli su oznake za filmove koje ukazuju na rodnu ravnopravnost, odnosno neravnopravnost među polovima u filmovima.

Film da bi dobio oznaku "A" mora proći takozvani Bekdel test, što znači da mora imati najmanje dva imenovana ženska lika koja međusobno govore o nečem drugom osim o muškarcima.

"Cijela trilogija 'Gospodari prstenova', svi filmovi 'Ratova zvijezda', 'Društvena mreža', 'Petparačke priče" i svi osim jednog 'Harija Potera' ne prolaze test", rekla je Elen Tejle, direktorka bioskopa Bio Rio u Stokholmu koji prkizuju umjetničke folmove.

Bio Rio je jedan do četiri bioskopa u Švedskoj koja su pokrenula novi sistem označavanja kako bi ukazali na to koliko malo filmova prolazi test rodne ravnopravnosti.

Većina posjetilaca je pozitivno reagovala na inicijativu i "nekima od njih su otvorene oči", rekal je Tejle.

Na vjerovanja o ulozi žena u društvu utiče činjenica da se u filmovima rijetko može vidjeti "žena superheroj ili žena profesor ili osoba koja prolazi kroz uzbudljive izazove i savlađuje ih", rekla je Tejle, dodajući da ove oznake ništa ne govore o kvalitetu filma.

Državni Švedski filmski institut je podržao incijativu, a skandinavski kablovski televizijski kanal Viasat film je saopštio da će početi da koristi te oznake.

Bekdel test je dobio ime po američkoj crtačici stripova Alison Bekdel koja je 1985. uvela tu ideju u svoj strip "Dukes to Witch Out For".

Ni u Švedskoj, koja je na vrhu u svijetu po rodnoj ravnopravnosti, nisu svi oduševljeni novim oznakama.

Blogerka Tanja Bergkvist koja piše o "rodnim ludovanju", rekla je da oni koji hoće drugaccije filmove treba sami da ih prave, a ne da upiru prste u druge, dok filmski kritičar Hinek Palas navodi da Bekdel test ne otkriva mnogo o rodnoj ravnopravnosti.

"Postoji baš mnogo filmova koji prolaze Bekdel test koji uopšte ne pomažu društvu da bude ravnopravnije ili bolje, i mnogo filmova koji ne prolaze test a koji su fantastični kad je riječ o tim stvarima", rekao je Palas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana