Svečano otvoren legat Miroslava Karaulca

Agencije
Svečano otvoren legat Miroslava Karaulca

Mrkonjić Grad - U Narodnoj biblioteci u Mrkonjić Gradu svečano je otvoren legat poznatog književnika, kritičara i esejiste Miroslava Karaulca, prenose agencije.

Karaulac je bio vezan za Mrkonjić Grad, svoj rodni kraj, pa je porodica odlučila da njegove knjige i lične stvari pokloni zavičaju, što je i bila želja ovog književnika.

Brat poznatog književnika Lazar Karaulac rekao je na sinoćnjoj svečanosti da će legat sačuvati trajnu uspomenu na Miroslava.

- Legat pruža mogućnost da zainteresovani dođu do materijala koji je Miroslav obrađivao i da to nastave, a njegove ključne teme su osmanska Bosna i Ivo Andrić - rekao je Lazar Karaulac.

Direktor Narodne biblioteke Biljana Ćelić rekla je da je u ovoj ustanovi izdvojena posebna prostorija za Karaulčeve knjige.

- Osim 870 knjiga, dobili smo i neke Karauččeve lične stvari. Legat je bitan za naš grad jer je on bio veliki čovjek i svjetski priznat po svom radu - istakla je Ćelićeva.

Ona je pozvala građane Republike Srpske da posjete legat gdje mogu naći dragocjene informacije.

Povodom ovog svečanog događaja, glumci Gradskog pozorišta izveli su performans po Karaučevom tekstu, nakon čega je banjalučki književnik Milenko Stojičić održao besjedu o Karaulcu.

Stojičić je rekao da Mrkonjić Grad u proteklih 200 godina predstavlja intelektualno kulturno jezgro i da postaje jedna od prijestonica književnosti.

- U Mrkonjić Gradu su rođeni ljudi koji su ga proslavili svojom naučnom, književnom, misaonom i svakom drugom misijom. Radujem se što je ovo druga spomen-soba ili legat u ovom gradu nakon legata Milana Budimira, jednog od najvećih evropskih helenista - dodao je Stojičić.

Ovom kulturnom događaju prisustvovao je ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija.

Miroslav Karaulac studirao je romanistiku na univerzitetima u Sarajevu i Beogradu, a doktorirao je na Univerzitetu u Strazburu.

Radio je kao profesor, novinar, dramaturg, lektor i predavač na univerzitetima u Lionu i Dižonu.

Jedan je od najboljih poznavalaca i tumača djela Ive Andrića.

Preminuo je 2011. godine u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana