Svečana odora Svetog kneza Lazara u Muzeju SPC VIDEO

GS
Svečana odora Svetog kneza Lazara u Muzeju SPC VIDEO

Jedna od najznačajnijih srednjovjekovnih relikvija srpskog naroda, svečana odora Svetog kneza Lazara, čuva se u Muzeju Srpske pravoslavne crkve u Beogradu.

Zahvaljujući digitalnoj rekonstrukciji, odnosno 3D modelu, sada je dostupan detaljan prikaz kako je ona izgledala u svom izvornom obliku.

Odora Svetog kneza Lazara jedan je od rijetkih originalnih tekstilnih predmeta koji je sačuvan iz perioda srednjeg vijeka. Zahvaljujući digitalnoj tehnologiji dostupna je javnosti.

- Odora Svetog kneza Lazara nije sačuvana u svom izvornom obliku, ima nedostajuće dijelove i naša je želja da posjetioci Muzeja imaju potpuni doživljaj i osjećaj kako je u stvari ona prvobitno izgledala - kaže Vladimir Radovanović, upravnik Muzeja Srpske pravoslavne crkve.

Digitalna rekonstrukcija je dio šireg projekta i kruna višegodišnjeg rada i istraživanja. Omogućava uvid u cjelovit izgled odore i detalje koji se ne mogu vidjeti golim okom.

- Odora kneza Lazara napravljena je od svile iz italijanskog grada Luka, koja se zove lampas. Ona je dobila i rekonstrukciju svih dugmadi koja su postojala na odeždi, dakle to je 41 dugme, po devet na samim rukavima - navodi Natalija Stokanović, kustos Muzeja Srpske pravoslavne crkve.

Zamjenik upravnika Muzeja SPC Miljana Matić kaže da je riječ o izuzetno dragocjenoj tkanini koja ima i zlatovez i vrlo neobične motive.

- To recimo predstave adosiranih lavova, sam taj odabir motiva ukazuje na činjenicu da je knez Lazar nesumnjivo morao učestvovati u odabiru takvog motiva - pojašnjava Matićeva.

3D model se može vidjeti u dvije verzije - u boji odore koja odgovara onoj u Muzeju, ali i, u tada uobičajenom, vladarskom purpuru. Nova istraživanja su pokazala da je odora nastala u trećoj četvrtini 14. vijeka, za vrijeme života kneza Lazara i da ju je svetitelj nosio. Srpski narod uspio je da je sačuva kroz vijekove.

- Ako samo uzmemo činjenicu da je on tokom Drugog svjetskog rata spasen ispred ustaškog uništavanja, zajedno sa moštima Svetog kneza Lazara koji su 1942. godine donesena tokom ratnih zbivanja i tokom okupacije, govori koliko je i u tim teškim trenucima, skoro najtežim za naš narod, bila preokupacija sačuvati i spasiti te predmete - navodi Radovanović.

Zahvaljujući naporima Muzeja SPC i 3D modelu koji pruža detaljan prikaz originalne odore, njen značaj i ljepotu upoznaće i buduća pokoljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana