Sve spremno za novu izložbu u Muzeju Hercegovine

Ratomir Mijanović
Sve spremno za novu izložbu u Muzeju Hercegovine

Trebinje - Muzej Hercegovine u Trebinju uskoro bi trebalo da dobije prirodnjačku izložbu u potkrovlju, koja bi obogatila stalnu postavku.

Posjetioci muzeja imaju priliku da pogledaju odjeljenje arheologije, etnologije, istorijsku zbirku, umjetničku zbirku Jovana Dučića, memorijalnu izložbu Atanasija Popovića, legat Milene Šotra, "Kameni svet" - skulpture Radovana Ždrala. Osim toga, u pripremi je i postavljanje stalne prirodnjačke izložbe u potkrovlju Muzeja.

Zgrada Muzeja Hercegovine u posljednjih nekoliko mjeseci je rekonstruisana, a radove su finansirali Vlada Republike Srpske i UNESCO. Prethodno je uređena fasada, golubarnik i sahat kula. Golubarnik je jedini sačuvani autentični objekat golubarske stanice u BiH, ali je godinama bio zapušten i prijetilo mu je urušavanje.

- U golubarniku će biti izložba etno-hrane i pića, a posjetioci će na video-zapisima moći da pogledaju šta sve mogu posjetiti u istočnoj Hercegovini od kulturno-istorijskih spomenika - istakla je Veseljka Salatić, direktor muzeja.

U Muzeju su tokom 2013. godine održane brojne izložbe slika, kako u matičnom objektu tako i u depadansu u Ušću kod Lastve.

- U idućem periodu cilj nam je da postepeno, koliko se može, saniramo unutrašnjost muzeja - rekla je Salatićeva.

Umjetničko odjeljenje, u zavisnosti od materijalnih mogućnosti, planira da uradi restauraciju i konzervaciju slika u depou, a naročito poklon zbirke slikara Milorada Ćorovića i Mirka Kujačića.

Eksponati

U Muzeju Hercegovine su rekli da je što prije potrebno uraditi restauraciju i konzervaciju tapiserija iz stalne postavke. Osim toga, redovno nabavljaju eksponate i to otkupom, poklonima i terenskim istraživanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana