Sve spremno za nastup Stefana Milenković, Slobodana Trkulje i Banjalučke filharmonije

Milanka Mitrić
Sve spremno za nastup Stefana Milenković, Slobodana Trkulje i Banjalučke filharmonije

Banjaluka - Banski dvor, jedna od najpoznatijih i najljepših građevina Banjaluke, kulturni centar i mjesto okupljanja brojnih umjetnika i organizovanja kulturnih događaja, mjesto književnosti, muzike i slikarstva, dobio je novi sjaj.

Nakon nekoliko mjeseci završena je rekonstrukcija spoljašnjosti ovog objekta, a svečano predstavljanje Banskog dvora u novom ruhu biće obilježeno večeras koncertom Stefana Milenkovića i Slobodana Trkulje uz pratnju Banjalučke filharmonije i paljenjem ambijentalne rasvjete.

Na ovaj način biće predstavljen i koncept “Suprotnosti se privlače” i ozvaničena predaja aplikacije Banjaluke za evropsku prestonicu kulture 2024. godine.

- Spajajući samo na prvi pogled nespojivo, Banjaluka će predstaviti ne samo različite umjetnike i muzičke žanrove, već će i “novim” Banskim dvorom nastaviti da razvija nove kulturne sadržaje zacrtane u strategiji razvoja kulture grada, kao jedinstvenog dokumenta u Bosni i Hercegovini, nastalog kao rezultat kandidature Banjaluke za evropsku prestonicu kulture - navedeno je u saopštenju organizatora.

Koncert će početi u 21 čas, na platou ispred Banskog dvora, a organizuje ga grad Banjaluka i Fondacija “Banjaluka 2024”.

- Svjetski priznate virtuoze klasične muzike na violini i moderne tradicije na mnogobrojnim instrumentima, Milenkovića i Trkulju, pratiće banjalučki simfoničari koje će činiti muzičari iz Banjaluke, Bihaća i Jajca, tri grada koji su se zajednički kandidovali i streme prestižnoj evropskoj tituli. Ukupno 44 muzičara Banjalučke filharmonije, raspoređeni na sceni u neobičnom omjeru 20:24, dodatno će naglasiti želju Banjalučana da za pet godina njihov grad bude ovjenčan laskavim naslovom Evropske prestonice kulture  - dodali su organizatori.

Osam mjeseci i nešto više od tri miliona konvertibilnih maraka bilo je potrebno sa sređivanje i uređenje novog izgleda ove ustanove, kojoj je stari sjaj vraćen nakon 87 godina. Prije fasade rekonstruisan je krov i time je riješen problem prokišnjavanja. Stolarija, kao i ona prvobitna, urađena je od čamova drveta, te poboljšana termoizolacionim staklom. Uzorci od starof maltera (devet uzoraka) uzeti su da bi bili izdvojeni dijelovi originalne boje, a na osnovu postojećih figura napravljeni su kalupi za one koje već postoje.

- Urađena je restauracija 82 kapitola, to su ovi gornji dijelovi stubova, 76 od vještačkog kamena, šest od prirodnog i svi su rađeni sa motivima dvoglavog orla. Urađena je i restauracija svih ulaznih vrata. U potpunosti je urađena spoljna stolarija - objasnio je načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar.

Art bioskop

 

- Ovo je važan preduslov da Banski dvor zaživi u punom kapacitetu. Već od 1. novembra bićemo bogatiji za novi prostor, za kulturne namjene, a u pitanju je Art bioskop - nova kamerna scena Banskog dvora, koja će biti namijenjena za prikaz umjetničkih i dokumentarnih filmova. To je treća nova scena u prethodne dvije-dvije i po godine - naveo je direktor Banskog dvora Kulturnog centra Mladen Matović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana