Sve spremno za iluziju teatra

Aleksandra Madžar
Sve spremno za iluziju teatra

Banjaluka - Pripreme za 14. festival omladinskih pozorišta Republike Srpske su u punom jeku, a pozorišna iluzija useliće se od 13. do 18. oktobra u Banjaluku na pozorišnu scenu Doma omladine.

Festival je takmičarskog karaktera i svake godine se održava u drugom gradu, koji ispuni uslove, a koga imenuje Izvršni odbor Asocijacije omladinskih pozorišta Republike Srpske uz podršku članica. Ove godine domaćin festivala i organizator je DIS pozorište mladih iz Banjaluke.

Potvrdio je ovo za "Glas Srpske" direktor DIS teatra Novica Bogdanović i najavio kvalitetan umjetnički program.

- Svoju kreativnost, stvaralaštvo i talenat kroz različite pozorišne priče pokazaće Dramska scena SPKD "Prosvjeta" iz Višegrada koja će se predstaviti komadom "Čorba od kanarinca" te omladinska scena Gradskog pozorišta "Jazavac" koja će izvesti "Ispovijesti generacije 19XX" - kaže Bogdanović. Glumačke kreacije pokazaće i domaćin, pozorište DIS kroz predstavu "Put u Liliput". Zaljubljenici u teatar imaće priliku da pogledaju i priče iz Gradskog pozorišta Mrkonjić Grad "Krivo je more", kao i "Porodične priče" Scene "Maske" iz Kostajnice.

- Dramska scena SPKD "Prosvjeta" Prnjavor dolazi sa predstavom "Ženski razgovori", dok će Banjalučko studentsko pozorište izvesti komad "Dvanaest zvjezdica". Kao gost manifestacije predstaviće se Pozorište mladih PATOS iz Smedereva predstavom "Seks, laži i divlje guske".

Selektor ovogodišnjeg festivala je pozorišni reditelj mr Sunčica Milosavljević. Kao i svake godine, posljednjeg festivalskog dana biće proglašeni najbolji.

Predstave će biti igrane u Domu omladine, Gradskom pozorištu "Jazavac" i Narodnom pozorištu Republike Srpske.

Ulaz na sve predstave je slobodan, uz uslov da ulaznica bude nabavljena na vrijeme.

Pokrovitelj festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske, a partneri grad Banjaluka, Odjeljenje za društvene djelatnosti, Dom omladine Banjaluka i DIS - Agencija za razvoj kulture.

Škola glume

- Na Festivalu se organizuje i škola glume koju vode istaknuti pozorišni pedagozi, a obuhvata edukaciju iz osnovnih pojmova dramske i pozorišne kulture, kao i saznanja o menadžmentu, marketingu, produkcijskim zahvatima i savremenim tokovima u pozorištu - kaže Novica Bogdanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana