Sve se manje čita u zemlji Molijera

Mirna Pijetlović
Sve se manje čita u zemlji Molijera

Zemlja angažovanih intelektualaca i šampion Nobelovih nagrada za književnost - ima ih 15 zajedno sa prošlogodišnjim laureatom Patrikom Modijanom, Francuska "čita sve manje i manje", rezultat je ankete "Francuzi i knjiga" koju su sproveli institut "Ipsos" i Nacionalni centar knjige (CNL), povodom Međunarodnog sajma knjiga u Parizu.

- Postoji negativna dinamika kada je riječ o čitanju knjiga. Svaki treći Francuz (33 odsto) kaže da sve manje čita, a taj procenat dostiže 45 odsto u uzrasnoj kategoriji od 15 do 24 godine - konstatovao je predsjednik CNL-a Vansen Monade.

Istakao je da je to zabrinjavajuće i da je "to je strašna konstatacija", dodavši da svega 18 odsto Francuza "čita sve više knjiga".

Istraživanje je pokazalo da muškarci uglavnom čitaju istorijske knjige, a žene romane, dok omladina više voli fantaziju i naučnu fantastiku. 

- Anketa prvi put ukazuje na razlike u žanrovima između odraslih i mladih - kazao je predsjednik CNL-a koji smatra da treba "promovisati ponudu koja bi bila više u skladu sa očekivanjima mlađe čitalačke populacije". 

Francuska, ipak, ostaje "čitalačka nacija": 90 odsto Francuza pročita barem jednu knjigu godišnje, za razliku od 76 odsto Amerikanaca.

Rezultati istraživanja koje je 2014. sproveo američki Istraživački centar "Pju" pokazali su, međutim, da Amerikanci sve više čitaju, dok je u Francuskoj taj trend sve negativniji. 
Većina Francuza (72 odsto) kaže da "nema vremena za knjigu", a 61 odsto da ne mogu da se posvete knjizi jer čitaju nešto drugo - štampu, blogove, multimedijalne sadržaje.

Francuzi slušaju muziku (87 odsto), gledaju televiziju (84 odsto), slušaju radio (74 odsto), surfaju internetom (68 odsto), posjećuju društvene mreže (37 odsto), igraju video-igrice (27 odsto). 
- Pored svih ovih aktivnosti, ne preostaje mnogo za knjigu, čije čitanje zahtijeva vrijeme - ne može se kupiti jedno poglavlje! - prokomentarisao je predsjednik pariskog Sajma knjiga Vansen Montanj. 
Prihodi od prodaje knjiga su, takođe, u konstantnom padu od 2007, otkriva istraživanje. Upitan šta u takvoj situaciji učiniti, Monade je rekao da treba pokrenuti "veliku kampanju u korist čitanja, koja bi ujedno bila i kampanja za javno zdravlje".

Značaj

Međunarodni sajam knjiga u Parizu je, po tradiciji, kulturni događaj najvišeg ranga. Bez obzira na to što je uvijek knjiga u pitanju, svaki sajam se odlikuje nečim posebnim. Sajam uvijek predstavlja veliku duhovnu svečanost na kojoj učestvuje više od 2.000 pisaca i 1.200 izdavača iz velikog broja zemalja. Na sajmu se organizuju najrazličitije manifestacije za mlade, koje se kreću od muzičkih do pozorišnih i zabavnih. Zadovoljstvo je vidjeti mališane sa raskriljenim knjigama kako čitaju dok leže ili sjede na podu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana