Svaka medalja podsticaj za napredak hora Srbadija iz Bijeljine

Mirna Pijetlović
Svaka medalja podsticaj za napredak hora Srbadija iz Bijeljine

Bijeljina - Svaka osvojena medalja pred nas stavlja obavezu da se i dalje trudimo da na dostojanstven način predstavimo sebe, svoj grad i Republiku Srpsku na svjetskim horskim scenama, kao i da svaki put svoj nastup uzdignemo na ljestvici kvaliteta.

Rekao je ovo direktor bijeljinskog hora "Srbadija" Stevan Čukić, čiji su se članovi nedavno vratili u Srpsku sa zlatnom i srebrnom medaljom osvojenom za svoje nastupe u konkurenciji 24 hora iz cijelog svijeta na Međunarodnom festivalu i takmičenju horova na Krfu, u organizaciji fondacije "Interkultur muzika mundi".

- Zahvaljujući našim prethodnim rezultatima plasirali smo se u finalno takmičenje, gdje smo svoje umijeće iskazali nastupima u dvije kategorije, folkloru i duhovnoj muzici - kazao je Čukić.

Tako su se, kaže Čukić, predstavili tradicionalnom muzikom srpskog naroda i u kategoriji folklora osvojili zlatnu medalju i titulu pobjednika kategorije.

- Na takmičenju smo predstavili i tradicionalne kostime, odnosno narodne nošnje prepoznatljive za srpski narod, ali i određene scenske pokrete i igru, koji su dodatno upotpunili naš nastup - priča Čukić.

Pored toga, "Srbadija", sa dirigentima Desankom Trakilović i Jelenom Milićević-Trakilović na čelu, takmičila se i u kategoriji pravoslavne duhovne muzike, gdje su osvojili srebrnu medalju.

- Osim takmičarskih nastupa, imali smo i dva značajna predstavljanja našeg hora i to na svečanom otvaranju i zatvaranju festivala na Krfu. Moram da istaknem da smo bili jedini inostrani hor koji je nastupio na festivalu, jer su na Krfu, osim nas, nastupali samo horovi iz Grčke - rekao je Čukić.

Naglasio je da je ovo učešće "Srbadije" na međunarodnoj horskoj sceni bilo izuzetno dragocjeno i uspješno za članove hora, te da su na najljepši mogući način predstavili i svoj grad, ali i Republiku Srpsku, te tako po ko zna koji put dokazali da je kultura najbolji ambasador jedne zemlje.

- Na svečanom defileu nosili smo našu zastavu i pjevali naše tradicionalne pjesme, što je prisutnoj publici dalo jednu prisnu sliku o nama kao horu i nama kao narodu. Tako da su svaki naš nastup i pojavljivanje na sceni pozdravili aplauzima i ovacijama - prenio nam je nekoliko utisaka iz Grčke direktor "Srbadije".

Dodao je da je kruna njihovog boravka u Grčkoj bio odlazak u Srpsku kuću, odnosno muzej srpskog naroda koji je smješten na Krfu.

- Tamo smo se upoznali sa postavkom koja dočarava stradanje srpskog naroda na Krfu. Nakon toga smo posjetili i "Plavu grobnicu", gdje smo se poklonili svim palim srpskim borcima - zaključio je Čukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana