Sva lica vječitog dječaka

Priredila: Mirna Pijetlović
Sva lica vječitog dječaka

Beograd - Vječiti dječak, koji je bio istinski idol svih generacija na našim prostorima, Vlada Divljan ostaće zauvijek zapamćen po svojim nezaboravnim pjesmama, ali i predivnoj harizmi koja je plijenila i opijala svakoga ko je imao kontakt sa ovim vrhunskim umjetnikom.

Poštovaoci njegovog lika i djela ovih dana pripremaju veliku dokumentarnu izložbu "Vlada Divljan - Evergreen", inspirisanu životom i radom legendarnog muzičara, a koja će biti otvorena u petak, 25. marta, u Ustanovi kulture "Parobrod" u Beogradu.

Izložba je svojevrsno podsjećanje na refleksiju Divljanovog uticaja na razvoj urbane kulture bivše Jugoslavije.

- Kao što je i Vladina muzika puna emocija, bilo da je u pitanju mladalački bunt ili zrela ljubav, idejama za izložbu i događaje kojima želimo da obeležimo sećanje na njega pristupamo lično i emotivno - kaže se u saopštenju. 

Postavku čine dijelovi porodične kolekcije predmeta i instrumenata, kao i Divljanove, široj javnosti, nepoznate fotografije.

Uključena je i arhiva RTS-a i B92, kao i kratak muzički program Divljanovog prvog benda "Zvuk ulice" koji se ove godine okuplja povodom 40 godina od nastanka.

- Inspirisani njegovim nepokolebljivim duhom želimo da vidimo što više Divljanovih lica - dečaka, buntovnog adolescenta, pop zvezdu, prijatelja, predstavnika generacije, pesnika, emigranta, kompozitora, muža i oca… bez foliranja, nepotrebne šminke, suvišnih stihova i suvoparnih floskula o pop kulturi - objasnili su organizatori. 

Reditelj i scenarista Mladen Matičević objavio je juče da počinje rad na filmu "Nebeska tema" posvećenom Vladi Divljanu, koji je za njega bio i ostao veliki heroj.

Reditelj je objasnio da će "Nebeska tema" biti jedna "prelazna hibridna forma - između dokumentarnog i igranog filma", da će biti mnogo onoga što je Divljan radio, veliki broj značajnih autora će govoriti o njemu, a biće izmiješani tako da to liči na igrani film.

Glumac Svetozar Cvetković, narator u filmu, rekao je da svi okupljeni oko tog ostvarenja predstavljaju vrijeme i generaciju u kojoj nije postojala razlika u shvatanju rokenrola, klasične muzike, scenske umjetnosti, pozorišta, baleta i filma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana