Sutra otvaranje izložbe slika Mirka Kujačića

Srna
Foto: Ilustracija

TREBINjE - Svečano otvaranje izložbe slika "Mirko Kujačić - izložba povodom 120 godina od rođenja slikara" biće upriličeno sutra u Galeriji Muzeja Hercegovine u Trebinju, u okviru obilježavanja "Dučićevih večeri poezije".

Iz Muzeja Hercegovine je najavljeno da će na izložbi biti zastupljene slike Mirka Kujačića (1901-1987)  iz fundusa Umjetničke galerije BiH iz Sarajeva, Galerije kraljice Katarine iz Mostara i Muzeja Hercegovine u Trebinju.

"Biće predstavljene skice i grafike Mirka Kujačića koje se čuvaju u Muzeju Hercegovine u okviru legata Mirka Kujačića, koji je 2005. godine poklonila slikareva poslednja supruga Marija Micika Kujačić", naveli su iz Muzeja.

Mirko Kujačić bio je slikar, grafičar, scenograf, konzervator, a smatra se začetnikom socijalne umjetnosti u Srbiji između dva rata.

Jedan je od osnivača i prvi upravnik Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Mostaru. Bio je član Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore i BiH.

Učestvovao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Izložba je realizovana u okviru "Dučićevih večeri poezije", pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Gradske uprave Trebinja.

Otvaranje izložbe zakazano je za sutra u 20.00 časova, a izložba će biti otvorena do kraja novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana