Surovi: AI ne može od svakoga da napravi umjetnika

Sandra Kljajić
Surovi: AI ne može od svakoga da napravi umjetnika

NOVI SAD - Povodom Dana grada Novog Sada, 1. februara u 19 časova u Kulturnoj stanici Eđšeg na svečano će biti otvorena izložba "Čudesni svet Mire Brtkove okom maga Pavela Surovoga".

Autor Pavel Surov, svjetski poznat dizajner i fotograf dugo je posvećen liku i djelu Mire Brtke, i strastveni je kolekcionar njenih modnih kreacija.

Na izložbi koja će biti postavljena do kraja februara u Kulturnoj stanici Eđšeg posjetioci će imati priliku da pogledaju fotografije u jedinstvenom stilu kojim odiše njegov rad, a koje prikazuju upravo izabrane haljine Mire Brtke, čuvene likovne umjetnice, modne kreatorke, pozorišne i filmskerediteljke. Pored ovoga publika će modne detalje sa fotografija moći da vidi i uživo.

Surovi za „Glas“ napominje da je već objavljeno oko 15 fotografija, koje su promo tizer, a kojim je najavio ovaj novi projekat, koji je nešto novo - šik mistik modna etno fotografija.

-Na projektu nastavljam da radim od februara, pošto sam perfekcionista i dajem celog sebe, osim fotografije radim celu kreativu, scenografiju, stajling odeće na modelu, a da bi projekat bio uspešan maksimum moraju da daju i modeli. Tražim profi modele koji imaju sposobnost duhovne transformacije t.j. da znaju da odglume i užive se u ulogu i da daju fotografiji tu poslednju dimenziju – istakao je.

Dodaje da je uporedo  radio više od godinu probne foto eksperimente za projekat „Etno renesansa“, koji će biti opet nešto kreativno i zanimljivo, ali, kako kaže - o tom potom.

-Takođe, pripremam i izložbu foto portreta urađenih uz pomoć veštačke inteligencije (AI). Uporedo s novim modnim fotografskim projektom „Pavel Surovi – Mira Brtka“ hteo sam videti dosege veštačke inteligencije, to jest da li i koliko ona zna da oponaša moje fotografije.

Počeo sam da testiram dostupne AI programe da bih video da li veštačka inteligencija može u kreiranju da napravi fotografiju sličnu mojim i do koje mere je ona realna. Možda AI većinu populacije može da prevari i zbuni, ali neko ko se bavi fotografijom to odmah vidi i prepozna – istakao je.

Otkriva i jednu zanimljivost .

- Kod testiranja AI  hteo sam istražiti prompt prikaza Isusa Hrista, a kao rezultat sam dobio prikazan lik Isusa Hrista iz popularne serije „The chosen“ ili sa slika poznatih svetskih renesansnih slikara – ističe Surovi.

Naglašava i da AI alatke jesu dostupne svima, ali neće od svakog ko ih koristi napraviti umjetnika, kao što ni svako ko fotografiše nije ujedno i umjetnik.

-To moramo razgraničiti odmah na startu. AI jeste u evolucionom stadijumu i brzinski napreduje, algoritmi se unapređuju, ali AI ne dostiže sadašnju realnost vizuelnog i duhovnog sveta, a ni rezoluciju fotografija ko senzor na fotoaparatu. To vam je isto kao kod igara, koje oponašaju svet skoro realno, ali ne dostižu stvarni svet kakav mi svakodnevno vidimo svojim

očima, tako da taj svet ne možemo pomešati s realnim životom. AI jeste realnost i postaje deo umetnosti ako ga znate koristiti kao umetnik. Uporedio bih ga s tehnikom kolaža: on funkcioniše po istom principu i onda se pomoću dostupnih prikupljenih podataka sa interneta trudi da kreira ono što smo mi zamislili – smatra Surovi.

Odatle je, pojašnjava, potekla njegova radoznalost da probam iteracijama da dođe do željenog efekta, ali i da obrnutim inženjeringom shvati kako AI program diše, njegove algoritme i koje su njegove maksimalne granice.

-Doći će i to vreme kad će AI ugroziti umetnike, medijski, modni i reklamni biznis, ali za sada ne. Doći će i vreme kada će veštačka inteligencija ugroziti čovečanstvo. Većina populacije se lako zbuni ne razaznajući AI, ali to vam je slično ako verujete medijskoj propagandi ili hoaxima. Promptovi koje mi zadajemo po meni jesu naša duša i karakter i to pretačemo u virtualnu realnost. AI je za sada virtuelna realnost, koja još uvek nije toliko realna, ali će postati stvarnost. A kad zamenite stvarnu realnost virtuelnom realnošću, više nećete biti biće, nego virtuelno biće i taj svet za mnoge će postati lep, bez problema i briga - zaključuje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana