Šumanović i Konjović kao putokaz

Cvija Mrkonjić
Šumanović i Konjović kao putokaz

Banjaluka - Izložba "Dobrović, Šumanović, Konjović, Šuput - Evropski konteksti" omogućava posjetiocima Muzeja savremene umjetnosti RS u Banjaluci da pogledaju 43 djela velikana likovne umjetnosti.

Postavku je u četvrtak uveče otvorio predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić.

- Srbija i Srpska civilizacijski pripadaju Evropi, kada je riječ o likovnoj i drugim umjetnostima. Banjaluka je uvijek zadovoljna kada nam prijatelji iz Srbije dolaze zajedno sa kulturnim događajima - rekao je Radojičić.

Autor interesantne postavke je Tijana Palkovljević- Bugarski, koja je i upravnik Matice srpske iz Novog Sada. Zahvaljujući saradnji ove institucije sa Muzejom savremene umjetnosti RS ljubitelji umjetnosti u Srpskoj imaju priliku da vide veličanstvena djela koja su ušla u istoriju.

Palkovljević-Bugarski je rekla da izložbu čine slike iz depoa Galerije Matice srpske i da predstavlja i razvoj srpskog slikarstva prve polovine 20. vijeka.

- Publika kroz ovu postavku može da upozna slikare i njihova dela, ali isto tako kroz prateći materijal koji govori o njihovom sveukupnom stvaralaštvu - kazala je autor postavke.

Vršilac dužnosti Muzeja savremene umjetnosti RS Sarita Vujković istakla je značaj saradnje sa Galerijom Matice srpske i najavila da će se ona razvijati.

Na otvaranju su bile brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života, a među njima i ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac.

- Sva ova četiri slikara potekla su sa prostora panonske ravnice, a svojim obrazovanjem u uglednim porodicama sazrevali su u umetnike srednjoevropskog miljea - podsjetio je Tasovac.

Muzej savremene umjetnosti RS i Galerija Matice Srpske potpisali su u petak sporazum o saradnji.

Stručno vođenje

- Predstavljanje Matice srpske u našem muzeju, stručno vođenje kroz ovu izložbu i kreativne radionice za djecu biće organizovani 3. jula. Matica srpska je jedna od najboljih institucija koje su razvile kvalitetne programe za djecu i mi želimo da u saradnji sa njima poboljšavamo i razvijamo naš rad - kazala je Sarita Vujković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana