Sudar klasa i vremena kroz umjetnički rad Mladena Miljanovića

Aleksandra Madžar
Sudar klasa i vremena kroz umjetnički rad Mladena Miljanovića

Banjaluka - Osnov za sve radove, za cjelokupni projekat, jeste nastavak mog interesovanja za analizu automobila "zastava 101", poznatog "stojadina".

Ispričao je to akademski slikar Mladen Miljanović za "Glas Srpske" najavljujući predstavljanje i vođenje kroz koncept radova "Stari mlin - Nova forma" koji će u četvrtak, 18. juna, u 19 časova biti otvoren u hotelu "Radisson Blu Old Mill" u Beogradu.

Radovi iz posljednje Miljanovićeve produkcije za njega su, kako kaže, bili veliki izazov na kojem je radio posljednjih godinu.

- Ovo je neko novo iskustvo rada sa prostorom koji prvenstveno nije umjetničkog karaktera. Ipak se radi o javnom prostoru, o prostoru hotela, u tom smislu za mene je ovo bio novi izazov. Postavku čine tri glavna rada. Dva su unutar hotela i jedan ispred na trgu - objasnio je Miljanović.

Podsjetio je da je prva izložba na kojoj je predstavio radove koji su se bavili "zastavom" već prije pet godina otvorena u Beču.

- Tada sam počeo da istražujem odnos forme u sferi javno, tj. kada dolazi do stagnacije forme, u ovom slučaju "stojadina" koji se proizvodio 36 godina u jednom dizajnu. Zapravo, on je rezultat i refleksija jedne stagnacije forme i društvene svijesti, tako da upravo mjesto mlina (na lokaciji gdje se postavka otvara nalazio se prvi srpski mlin) je mjesto promjene forme, gdje kukuruz i pšenica iz tog nekog čvrstog stanja postaju prah, brašno - naglasio je Miljanović.

Razmišljao je, kako kaže, da u tom kontekstu, na tom mjestu sam "stojadin" odnosno "zastava" kao jedna forma potpuno promijeni svoj oblik, da se fragmentira.

Rad "Retrovizija", jedan od dva rada koji se nalaze unutar hotela, jeste instalacija sastavljena od 101 retrovizora koje je Miljanović sakupljao po otpadima iz "zastava 101" tri mjeseca u čitavoj BiH, Srbiji, Hrvatskoj.

- Rad se zove "Retrovizija" jer označava pogled unazad. Bavljenje "stojadinom" jeste jedan pogled u istoriju. To je samo jedan od primjera kako sam kroz te radove ispitivao odnos forme - kazao je umjetnik.

Ispred hotela posjetioce će dočekati zanimljiv rad "Kada forma sretne vrijeme" sačinjen od skulpture u kojoj su "rols-rojs" i "zastava 101" sudareni, dok se između njih nalazi jedna crna ploča, koja govori o susretu formi i mišljenja u vremenu. - Čak i ta lokacija je granica između Senjaka kao jednog vrlo bogatog dijela Beograda sa vilama, a sa druge strane rijeke Novog Beograda kao jednog radničkog dijela grada. Tu nije samo sudar i kontrast različitih formi već i različitih društvenih klasa i vremena koje se sudara takođe - priča Miljanović.

Treći rad, gravirani crtež na mermeru, dimenzija pet metara u dužini i metar u visini, umjetnik je nazvao "Evolucija forme".

- Rad je gravirani crtež koji se bavi evolucijom forme "zastave 101", a u njemu se nalazi integrisan veliki broj ideja koje su u okviru ovog projekta trebale da budu realizovane, a nisu. Tu su ugravirani neki radovi koji nisu realizovani, kao što je, recimo, bila ideja da deset "stojadina" besplatno taksira na taj dan otvorenja i da dovozi ljude da pogledaju te radove, niz skica koje su rađene ugravirane su na tom radu - dodao je Miljanović.

Zaljubljenike u savremenu umjetnost koji dođu na otvaranje ove izložbe Miljanovića, koji je 2013. godine BiH predstavio na 55. venecijanskom bijenalu, definitivno, u njegovom stilu, očekuju neočekivani radovi.

- Sve ono što ja radim u posljednjih desetak godina jeste neka vrsta izmještenog načina posmatranja svijeta i isto tako jedna vrsta radova koji pričaju o nužnosti promjene forme u društvu, pa čak i na neke vrlo simpatične načine, kao što je sudar "rols-rojsa" kao jednog simbola kapitalizma i zapada, i s druge strane "zastave 101", automobila koji je obilježio i našu prošlost i naše djetinjstvo, ali i društvo u tranziciji - objasnio je Miljanović.

I baš kao uvijek, sve njegove postavke koje su otvorene van naših granica u jednom dijelu putovanja posjete i Banjaluku, pa se Miljanović nada da će i u ovom slučaju biti tako.

Novi radovi i izložbe

- Konstantno radim nešto novo. Posljednjih pola godine, godinu povukao sam se kako bih akumulirao ideje, da se organizujem za nove projekte i radove, poslije onog perioda Bijenala i predstavljanja "Vrta uživanja" u Evropi. Trebalo mi je neko vrijeme da počnem da radim na novim izložbama. Prije desetak dana otvorio sam jednu izložbu u Beču koja se bavi Prvim svjetskim ratom. Dogovorio sam i samostalnu izložbu koja će u aprilu 2016. godine biti u jednoj galeriji u centru Beča. Za tu izložbu ću raditi nove radove. U Njujork putujem u oktobru da dogovaram nove izložbe. Dosta dinamično, nadam se da će tako i ostati - rekao je Mladen Miljanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana