“Studija izvodljivosti” otvara novu sezonu u galeriji “Vagon”

I. B.
“Studija izvodljivosti” otvara novu sezonu u galeriji “Vagon”

BANjALUKA - Izložba “Studija izvodljivosti” vizuelnog umjetnika Nikole Kekerovića biće otvorena u ponedjeljak od 20 časova, u banjalučkoj galeriji “Vagon”, čime će započeti nova sezona u ovom prostoru.

“Studije izvodljivosti” konceptualno su realizovane kao unaprijed zadati tematsko-vizuelni prikazi umjetničinog svakodnevnog putovanja na posao, povratka kući i osjećaja pritiska da rad nikada ne prestaje.

- Interesi i fokus umjetnika duž ove rute mogu se raščlaniti u četiri grupe koje su jedinstvene za razvoj studije izvodljivosti i zavise od rasporeda četiri komponente - ljudi, mjesta, moć i procesi. Iz individualne perspektive umjetnika njegovo nezadovoljstvo umjetničkim institucijama tokom ovog perioda (2020-2024) usmjerilo ga je prema pukom ekonomskom preživljavanju na račun “smrti” s umjetničke strane, u smislu gubljenja vremena ili nedostatka vremena za umjetničko stvaralaštvo - navedeno je u opisu postavke.

Sve slike za umjetnika postaju studije izvodljivosti, intersticijski emocionalni kompromis između rada i umjetničkog djelovanja, prelazni život u liminalnom prostoru, kompromis između života i profesije umjetnika “ovdje i tamo” u Njemačkoj i njegovoj domovini BiH.

Nikola Kekerović diplomirao je slikarstvo na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. Godine 2017. primljen je na program MA Public Art and New Atistic Strategies na Univerzitetu “Bauhaus” u Vajmaru i preselio se u Njemačku. Nakon završetka master studija preselio se u Berlin, gdje trenutno radi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana