Studentsko pozorište: Zašto smo kandidovali Gavranovića za počasnog građanina

Agencije
Studentsko pozorište: Zašto smo kandidovali Gavranovića za počasnog građanina

Banjljuka - Banjalučko studentsko pozorište u saopštenju obrazlaže zašto su za počasnog građanina Banjaluke predložili aktuelnog gradonačelnika Slobodana Gavranovića.

- Naš teatar je direktno zainteresovan za konačnu odluku, jer je za počasnog građanina Banjaluke predložio aktuelnog gradonačelnika Slobodana Gavranovća, stoji u obrazloženju kojeg prenosi Kontakt radio.

- Ne malo smo iznenađeni što su prijedlozi za nagradu izašli u javnost, jer to do sada nije bila praksa. Ovaj čin zato smatramo indirektnim pritiskom na komisiju kako se ne bi poštovala želja pozorišnih stvaralaca iz Banjaluke, jer ovo nije samo inicijativa studentskog teatra, već svih pozorišnih pregalaca iz Banjaluke, prije svega onih koji cijene rad i postojanje Studentskog pozorišta još od 1977. godine.

Smatramo da naš prijedlog jedini posjeduje ozbiljno obrazloženje i utemeljenje i zato želimo da javno ukažemo građanima Banjaluke, zašto smo uputili takav prijedlog ka gradskim čelnicima.

Skupština „BANjALUČKOG STUDENTSKOG POZORIŠTA” na sjednici održanoj 27. marta 2015. godine, donijela je jednoglasnu odluku da se uputi inicijativa komisiji Skupštine grada Banjaluke, da gradonačenik Slobodan Gavranović bude dobitnik nagrade „KLjUČ GRADA” za 2015. godinu. Sjednica je simbolično održana na MEĐUNARODNI DAN POZORIŠTA – 27. mart.

Naše obrazloženje je vrlo jednostavno, jer samo su dva čovjeka u dugoj istoriji Banjaluke, donijela odluku da se gradi zgrada pozorišta:– ban Milosavljević i gradonačelnik Gavranović.

Ban je nagrađen posthumno, a upravo da se takve bitne odluke ne bi zaboravljale i sa „zakašnjenjem” donosile, naša je incijativa da se Slobodan Gavranović nagradi odmah i da to svi vide kao najpozitivniji primjer u ovoj godini,  jer nije bilo lako u situaciji kada nema dovoljno novca u gradskom budžetu donijeti odluku da se ulaže u PODRUM.

Inače, na žalost svih nas, naša PODRUM SCENA je jedina kulturna institucija u Gospodskoj. I ona je samo, i isključivo odlukom gradonačelnika spašena od privatizacije. Bez njegovog direktonog zalaganja to ne bi bilo uopšte moguće.

U tom smislu, predložena nagrada ne bi bila samo  za pojedinca, već i za društvo. Tu bi se ukazala jasna poruka da još uvijek postoje „dobronamjerni banjalučani” koji žele da pomognu pozorišnu umjetnost.

Time bi se i budućim čelnim ljudima grada Banjaluke stavilo do znanja da u kulturu vrijedi ulagati, jer izgradnja PODRUM SCENE treba da bude samo početak za druge kulturne institucije koje su potrebne najvećem gradu Srpske: dječji kulturni centar, gradska pozorišta, gradske galerije, gradski bioskopi, kuća legata, domovi kultura i sl.

Iz onoga što smo mogli počitati u medijima sigurni smo da se vrši indirektan pritisak na komisiju i skupštinu grada da ne podrži  inicijativu „BANjALUČKOG STUDENTSKOG POZORIŠTA” i time smo više nego ogorčeni. Umjesto da sa radošću podijelimo sa našim sugrađanima činjenicu da smo poslije više od pola vijeka dobili pozorišnu zgradu i da zato želimo da nagradimo gradonačelinika, koji se nesebično zalagao da u strogom centru grada sačuvamo pozorišnu kulturu, mi dozvoljavamo medijima da od svega naprave sprdnju i da dovode u istu ravan pežorativne inicijative pojedinaca i prijedloge pozorišnih institucija Banjaluke.

Dalje, naš je stav da za počasnog građanina Banjaluke ne treba da bude izaban onaj ko ima najbogatiju biografiju, već onaj ko je zadužio naš grad.

Uz sav naš duboki naklon koji imamo prema Novaku Đokoviću, smatramo da je ta inicijativa preuranjena i da treba sačekati da Novak konkretnim akcijama zaduži nas koji iskreno volimo Banjaluku. Ne sumnjamo da će to uskoro i biti, ali do tada treba da gledamo prije svega Banjalučane.

Ono što je takođe bitno istaći je da mi nećemo odustajati dok naše inicijativa ne bude podržana.

Samo da podsjetimo javnost i medije da smo sličnog stava bili i 2010. godine kada smo krenuli sa inicijativom za rekonstrukciju PODRUM SCENE. Već za dvije godine saveznika smo dobili u Slobodanu Gavranoviću koji je u avgustu 2012. godine kao kandidat za gradonačelnika obećao da će scena „BANjALUČKOG STUDENTSKOG POZORIŠTA” biti izgrađena i to obećanje je ispunio.

Pri kraju ovog obraćanja, nećemo ništa obećavati. Sačekaćemo odluku komisije i Skupštine grada Banjaluke u nadi da oni neće testirati čvrstinu našeg stava po ovom pitanju, jer ponavljamo, mi odustati nećemo. Ovo ne treba shvatiti kao prijetnju, već prije svega kao našu dužnost prema pozorišnoj istoriji Banje Luke.

Ne podržati i odbaciti naš prijedlog ne bi bilo mudro, jer time se dovodi automatski u pitanje i značaj studentskog teatra za grad i to u trenutku kada grad Banjaluka i Studentsko pozorište najčvršće sarađuju i intenzivno rade (zajedno sa Banskim dvorom) na decentralizaciji pozorišne umjetnosti.

Slobodan Gavranović je jedan od malobrojnih ljudi koji je svojim ugledom i rijetkom dobrotom obogatio Banjaluku i približio je svjetskoj pozorišnoj zajednici  i to će se uskoro i vidjeti kada Banjaluka početkom avgusta tekuće godine kroz međunarodni festival bude u žiži interesovanja studentskih pozorišta iz čitavog svijeta i sa svih pet kontinenata.

Za odluku koju je donio, naš gradonačenik je zaslužio i državni orden, tako da – Slobodana Gavranovića za počasnog građanina Banjaluke, obrazlaže u svom saopštenju  Banjalučko studentsko pozorište zašto su za počasnog građanina Banjaluke predložili aktuelnog gradonačelnika Slobodana Gavranovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana