Studenti uvučeni u magiju filma

Priredila: Mirna Pijetlović
Studenti uvučeni u magiju filma

Pale - Šesti po redu "Filmski kampus" otvorio je svoja vrata studentima, ali i svim ljubiteljima dokumentarnog filma, koji je ove godine u fokusu festivala koji organizuje Kinoteka Republike Srpske.

Na svečanom otvaranju, koje je održano u ponedjeljak uveče u Kulturnom centru na Palama, ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević je podsjetio na nedavnu nagradu za režiju koji je osvojio dokumentarni film "Djeca" Denisa Bajića u produkciji Radio-televizije Republike Srpske na festivalu u Rusiji.

- To je dokaz da imamo stvaraoce koji imaju šta pokazati i koji mogu da svoje radove pošalju u inostranstvo i poberu nagrade - naglasio je Malešević.

On je ocijenio da se značaj "Filmskog kampusa" ogleda i u tome što je okupio studente iz bližeg okruženja.

Direktor Kinoteke RS Milovan Pandurević napomenuo je program festivala sastavljen od predavanja poznatih profesora umjetnika, akademika.

- To je, u suštini, susret predavača i studenata iz akademija filmskih škola iz našeg regiona iz Banjaluke, Cetinja, Beograda i Istočnog Sarajeva - rekao je Pandurević.

Prema njegovim riječima, najveći dio programa predviđen za studente, odnosno predavanja, master-klas, specijalne filmske projekcije i radionice, biće održan narednih dana u Andrićgradu. Pandurević je ponosan, što će studenti,  imati priliku da uče od velikih stručnjaka kao što su, Jugoslav Pantelić, Zoran Simjanović, Aleksandar Erdeljanović, Božidar Marjanović, Predrag Velinović, Marija Perović, Nikola Lorencin, Goran Radovanović i Luka Kecman.

- Studenti će u neposrednom kontaktu sa dokazanim filmskim stvaraocima, iskusnim pedagozima i istraživačima filma imati priliku za sticanje novih znanja i iskustava, te međusobno druženje, koje će biti održano sve do 15. oktobra - kazao je Pandurević.

Nakon svečanog otvaranja, premijerno je prikazan višestruko nagrađivani film "Ničije dete" scenariste i reditelja Vuka Ršumovića, koji je zasnovan na istinitoj priči.

Generalni pokrovitelj "Filmskog kampusa" je Ministarstvo prosvjete i kulture RS, a program su podržali Andrićgrad, Jugoslovenska kinoteka Beograd, Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, Fakultet dramskih umjetnosti Cetinje, Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, te brojni filmski umjetnici koji su gosti Kampusa.

Obilazak arhiva

- Prije odlaska u Andrićgrad, učesnici "Filmskog kampusa" posjetili su Filmski arhiv Kinoteke Republike Srpske na Palama, gdje će im biti predstavljen rad ove republičke ustanove kulture i sadržaji filmskog arhiva - rekao je Milovan Pandurević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana