Studenti Akademije umjetnosti promovišu lik i djelo Branka Ćopića

SRNA
Studenti Akademije umjetnosti promovišu lik i djelo Branka Ćopića

KRUPA NA UNI - U Hašanima, rodnom mjestu književnika Branka Ćopića, danas je počela likovna kolonija "Orlovi rano lete" na kojoj učestvuju studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Direktor Javne ustanove "Bašta sljezove boje" Blaženka Kenjalo rekla je Srni da su učesnici likovne kolonije Danilo Pauković, Andrija Cvetković, Katarina Burasć, Nataša Bubalo, Anastasija Milević i Milica Vrhovac.

Prema njenim riječima, umjetnici su danas prvo posjetili spomen-kuću i spomen-školu Branka Ćopića i mlin djeda Triše.

Ona je navela da ova ustanova likovnom kolonijom nastavlja promociju lika i djela Branka Ćopića kroz vizuelnu umjetnost.

"Planirano je da se naredne sedmice učesnici likovne kolonije druže sa učenicima Osnovne škole Branko Ćopić", rekla je Kenjalo.

Likovna kolonija "Orlovi rano lete" biće završena u četvrtak, 12. septembra.

Branko Ćopić rođen je 1. januara 1915. godine u Hašanima, a preminuo 26. marta 1984. godine u Beogradu.

Prvu književnu nagradu dobio je 1938. godine od Akademije sedam umjetnosti za kratku priču, 1939. godine Rakićevu nagradu, a zatim i nagradu Srpske kraljevske akademije 1940. godine.

Njegova antologijska zbirka pripovjedaka "Bašta sljezove boje" osvojila je Njegoševu nagradu 1972. godine, a NIN-ovu nagradu za najbolji roman dobio je 1958. godine za djelo "Ne tuguj, bronzana stražo".

Od 1968. godine bio je član Srpske akademije nauka i umjetnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana