Stručnjaci: Vermer nije naslikao djevojku sa flautom

Tanjug
Foto: Ilustracija

VAŠINGTON - Čuvenu sliku "Devojka sa flautom" naslikao je saradnik ili učenik Džoanesa Vermera, a ne čuveni holandski majstor kako se vjerovalo do sada, smatraju stručnjaci Nacionalne galerije umjetnosti iz Vašingtona.

Pomenuta slika izložena je uporedno uz druga autentična Vermerova (1632-1675) dela na izložbi "Vermerove tajne", a tim konzervatora i naučnika vašingtonske galerije nakon dvogodišnjeg istraživanja je zaključio da "Devojku sa flautom" veliki umjetnik nije mogao naslikati jer nedostaje njegova prepoznatljiva preciznost i primjena boja.

Do sada se smatralo da je Vermer slike, koje su ovekovečavale svakodnevni život Holanđana u 17. vijeku, stvarao sam, jer se u dokumentima ne spominju saradnici, ali direktorka Nacionalne galerije umetnosti Kejvin Feldman u saopštenju ističe da nalazi stručnjaka te ustanove "iz korijena mijenjaju naše shvatanje Vermera".

"Postojanje drugih umetnika koji su radili sa Vermerom je možda jedno od najznačajnijih novih otkrića o umetniku poslednjih decenija", navela je Feldman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana