Stručnjaci iz RS u debati

Aleksandra Madžar
Stručnjaci iz RS u debati

Banjaluka - Savjetnik u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske dr Sarita Vujković i predsjednik Nacionalnog komiteta ICOM BiH, viši stručni saradnik Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS Jelena Savić učestvuju na 23. generalnoj konferenciji ICOM-a u Rio de Žaneiru.

ICOM - International Council of Museums - Međunarodni savjet muzeja je neprofitna, nevladina, međunarodna organizacija osnovana 1946. godine u sistemu Organizacija ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu UNESCO.

Sarita Vujković i Jelena Savić otputovale su u petak u Brazil i pridružile se konferenciji, koja će od 10. do 17. avgusta okupiti više od 4.000 muzejskih stručnjaka iz cijelog svijeta.

- Generalne konferencije ICOM-a održavaju se svake treće godine i spadaju u ključne događaje u oblasti muzeologije i kulturnog nasljeđa u svijetu. Tema ovogodišnje konferencije je "Nasljeđe, kreativnost i društvene promjene" - kazala je Sarita Vujković.

Ona je istakla da je mogućnost učešća na Generalnoj konferenciji ICOM-a dragocjena prilika za sve muzejske stručnjake.

- Posebno je iskustvo kada smo u prilici da se upoznamo sa svjetskim standardima iz muzeologije i da učestvujemo u aktuelnim debatama - kazala je Vujkovićeva.

Posebnost ove manifestacije ogleda se i u tome što će stručnjaci iz Republike Srpske moći da se upoznaju sa novim mogućnostima poboljšanja zaštite kulturnog nasljeđa i kulturnog pamćenja, kao sredstvima pozitivnih društvenih promjena.

Mreža

ICOM predstavlja mrežu od 30.000 članova iz 137 zemalja svijeta, 117 nacionalnih komiteta i 31 internacionalnog komiteta, posvećenih različitim aspektima muzejskog rada i zaštite kulturnog nasljeđa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana