Stripovi Saše Rakezića dio stalne izložbe u Muzeju Jugoslavije: Lične priče u ostacima istorije

Milanka Mitrić/agencije
Stripovi Saše Rakezića dio stalne izložbe u Muzeju Jugoslavije: Lične priče u ostacima istorije

BEOGRAD - Susreti s odbačenim ličnim i porodičnim predmetima na buvljim pijacama, istraživanje ličnih priča s fokusom na “malog čovjeka”, osnova su rada stripova Saše Rakezića – Aleksandra Zografa, koji su izloženi u okviru stalne postavke Muzeja Jugoslavije.

U pitanju je još jedna intervencija na izložbi započetoj prošle godine, a povodom 75. godišnjice kraja Drugog svjetskog rata. Polazna tačka Rakezićevih radova je šestoaprilsko bombardovanje Beograda.

Zbog istraživanja priča na buvljim pijacama i sakupljanja malih fragmenata ljudskih priča, kako je sam autor rekao, postavlja se u poziciju medijatora između javnosti i smetljišta istorije.

Rakezić je na buvljoj pijaci u Pančevu našao nekoliko brojeva lista “Politika”, među kojima je primjerak od 6. aprila 1941. godine, što mu je i bila osnovna inspiracija za prvi od dva stripa.

- Zabeleženo je da su prve bombe počele da padaju na Beograd u 6.30 izjutra, a negde sam našao podatak da su kolporteri, koji su prodavali dnevne novine na ulici, dolazili da preuzmu primerke nešto pre toga, pa je to verovatno bio način na koji je sačuvan primerak koji je došao do mene. S obzirom na to da je prilikom bombardovanja prekinuta ne samo distribucija već i izlazak lista, koji će biti obnovljen nakon oslobođenja 1944. činilo mi se da taj primerak, kojeg većina čitalaca zapravo nikada nije pročitala, krije u sebi nagoveštaj nastupajuće katastrofe - naveo je Rakezić.

“Beležnica jednog skauta” naziv je drugog stripa, u kome je Rakezić kao polaznu tačku koristio dnevnik jednog tinejdžera kako bi iz ugla građana prikazao dešavanja 6. aprila 1941. godine i ono što je slijedilo nakon toga.

- Dragocen izvor informacija o načinu na koji je civilno stanovništvo doživelo 6. april 1941. predstavljaju lične beleške koje su iza sebe ostavili savremenici. Moj izvor bio je dnevnik jednog tinejdžera, pasioniranog skauta, koji je situaciju posmatrao iz manje formalnog ugla. Ipak, njegovi zapisi govore o preokupacijama onih koji su zatekli sebe u realnosti koja je usledila nakon bombardovanja: bežanje u seoska domaćinstva, raspad zemlje, raščišćavanje razrušenog grada, traganje za bilo kakvim izvorom zarade - objašnjava Rakezić.

Intervencija u okviru stalne postavke Muzeja Jugoslavije, propraćena je tekstom “Mala porodična istorija”, u kojem Rakezić rekonstruiše dešavanja iz života članova porodice te ih na taj način smješta u kontekst istorije i politike i perioda Drugog svjetskog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana