Stripadžije osvajaju Kastel

Branislav Predojević
Stripadžije osvajaju Kastel

BANjALUKA - Udruženje “Deveta dimenzija” organizuje šesti Salon stripa, koji će biti svečano otvoren u petak i trajaće do nedjelje u prostoru Kamene kuće u tvrđavi Kastelu.

I ove godine ljubitelji devete umjetnosti imaće priliku da uživaju u brojnim sadržajima, pogledaju strip-izložbe i druže se sa autorima svjetskog kalibra te prisustvuju promocijama najnovijih strip-izdanja. U petak se otvara berza stripa, potom je za 19.30 zakazano svečano otvaranje salona i pratećih izložbi, a kao i prethodnih godina organizatori Salona iz Udruženja strip-autora i obožavalaca stripa Republike Srpske “Deveta dimenzija” uspjeli su da okupe zanimljive goste, da bi salon održao tradiciju vrhunskog kvaliteta.

- Nastavljamo i ove godine kreativnu politiku oslonca na manji broj gostiju, ali vrhunskih umjetnika, sa posebnim akcentom na srpske strip-stvaraoce. Predstavićemo jednog od najdugovječnijih strip-autora kod nas Zdravka Mićanovića iz Lopara i njegove izložbe “Osamdesete”, tu je strip-izložbe legendarnog Zdravka Zupana “Lobačev: Čardak ni na nebu ni na zemlji”, koju će voditi čuveni strip-teoretičar Zoran Stefanović, koji će promovisati svoju kapitalnu knjigu i izložbu “Sloboda! Jednakost! Strip!”, koju je napisao u saradnji sa Vladimirom Topolovačkim. Ove godine nemamo mnogo stranih autora, ali tu su dva vrhunska italijanska strip-crtača Tomaso Bjankija i Đovani Bruca, poznati po radu na brojnim “Boneli” serijalima poput “Mister Noa”, “Dampira” i “Breda Barona”, koji će predstaviti sopstvene izložbe na radost brojnih ljubitelja “Boneli” produkcije - rekao je Zoran Pejić, predsjednik udruženja.

Udruženje “Deveta dimenzija” i ove godine predstavlja vlastita izdanja kao i radove strip-umjetnika okupljenih u njihovom udruženja uz neke kapitalne projekte poput strip-albuma “Gluvo doba”, adaptacije istoimene knjige Ninoslava Mitrovića ili novih izdanja iz serijala “Stripovijetki”

- U subotu od 17 časova zakazana je promocija strip-albuma i knjige “Gluvo doba” Ninoslava Mitrovića, koja je okupila sjajne strip-umjetnike poput Milana Mladića, Jovana Bratića, Sabahudina Muranovića Murana i drugih crtača na adaptaciji ove kultne horor antologije. Na salonu se mogu naći i neka naša druga ovogodišnja izdanja poput albuma “Ralfa Kendala” Artura del Kastilja ili “Stivenson: unutrašnji pirat” te nove knjige iz edicije “Stripovijetke” posvećene Branku Ćopiću i novi, sedmi po redu, prevod “Stripovijetki Petar Kočić”, ovaj put na kineski jezik - rekao je Pejić.

Posebno iznenađenje salona je premijera pomenutog novog izdanja “Stripovijetki: Branko Ćopić”, čija je promocija zakazana za 18 časova u subotu. Riječ je o adaptaciji 22 priče/pjesme iz dječijeg opusa, jednog od naših najpoznatijih pisaca. Autor naslovne strane je Aleksa Gajić, a na adaptaciji priča i stihova radili su Zdravko Mićanović, Sabahudin Muranović Muran, Zdravko Knežević, Borislav Maljenović, Aljoša Tomić, Milan Mladić, Predrag Ikonić, Ninoslav Mitrović, Nikola Vidačković, Jovan Bratić, Goran Lojpur, Srđan Salat, Miodrag Bunijevac i Mihajlo Miljanović, dok su prateće tekstove napisali Radovan Subić, Zoran Stefanović i Nikola Pejaković Kolja.

U subotu u periodu od 12 časova do kraja dana biće upriličena besplatna škola stripa, a ulaz za sve dane festivala je besplatan.

Gosti

Ove godine zakazana je i promocija bratskih salona stripa Laktaši, Bratunac i Herceg Novi, sa kojim banjalučki salon održava tradicionalno dobre odnose i saradnju na promociji devete umjetnosti već godinama.

- Šest godina nakon prvog Salona stripa u Bratuncu, to je postao prepoznatljiv događaj za ljubitelje stripa širom regiona i do sada ga je posjetilo više od 30 strip-crtača iz Bosne i Srbije, a sada je dobio i privilegiju da bude predstavljen na manifestaciji po uzoru koje je i nastao. Promocija će biti održana kroz izložbu Bratunačkog festivala stripa, kao i na tribini u subotu u 14 časova - rekao je Predrag Milić, član “Devete dimenzije” i organizator Bratunačkog strip-festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana