Strip “Zov Ktulua”, rađen po djelu Hauarda Filipsa Lavkrafta, na srpskom jeziku

Branislav Predojević
Strip “Zov Ktulua”, rađen po djelu Hauarda Filipsa Lavkrafta, na srpskom jeziku

NOVI SAD - Djela Hauarda Filipsa Lavkrafta inspirativna su drugim autorima na razne načine i uvijek zanimljiva za nova čitanja, a jedna od najnovijih inspiracija stvorila je strip “Zov Ktulua”.

Ovaj strip crtao je Fransoa Baranže, a nastao je inspirisan klasičnim Lavfkraftovim djelom i jednim od centralnih motiva njegovog pisanja.

Najpoznatija priča H. F. Lavkrafta “Zov Ktulua”, prvi pu­t objavljena 1928. godine, klasik je američke horor literature. Sam mitološki lik boga Ktulua, koji sniva i čeka svoj trenutak na dnu mora, postao je centralni simbol čitave mitologije kosmičkog užasa koju je osmislio Lavkraft u svom književnom opusu.

- Boston, 1926. Fransis Terston prelistava spise iz zaostavštine njegovog deda-ujaka, koji je nedavno preminuo pod tajnovitim okolnostima. Ubrzo saznaje za postojanje kulta koji obožava drevne i neizrecive užase. Misteriozna ubistva, krvavi rituali u dubinama močvara Luizijane, umjetnici koje obuzima ludilo nakon košmarnih vizija i, povrh svega, kiklopski grad koji se diže iz mora. Korak po korak, Terston uviđa da se njegov rođak u svom istraživanju suviše primakao istini. U senkama obitavaju oni koji žele da probude usnulog boga Ktulua kako bi širom sveta posijao ludilo i uništenje. Zvezde su u pravom položaju. Da li je smak na vidiku -  piše u najavi izdavača.

Francuski crtač i ilustrator Fransoa Baranže od malih nogu je opčinjen Lavkraftovim stvorenjima i vizijama koji obitavaju u najmračnijim uglovima fantastike, a u ovoj knjizi, originalno objavljenoj 2019. godine, raskošno je ilustrovao Lavkraftovu najslavniju priču.

Kao adolescent otkrio je Lavkrafta zahvaljujući društvenim igrama. Nakon toga nije prestajao da se oduševljava fantastičnim univerzumima uopšte, a posebno onim koji je osmislio neobični usamljenik iz Providensa. Pošto je godinama sanjao o ilustrovanoj verziji njegovih priča, odlučio je da se i sam u tome oproba, počevši od najpoznatije “Zov Ktulua”.

Nakon odličnog prijema prvenca tokom 2021. godine objavio je album inspirisan Lavkraftovim romanom “U planinama ludila”, a 2022. godine pričom “Denvički užas”.

Autor

Baranže je umjetnik sa više lica, po obrazovanju ilustrator, a uglavnom je poznat po radu na filmovima kao što su “Hari Poter”, “Borba titana”, “Ljepotica i zvijer” i brojnim video-igrama. Autor je i brojnih korica za romane, a 2013. godine upustio se i u pisanje svog prvog zapaženog naučnofantastičnog romana “Dominijum mundi”, a zatim i trilera “Domino efekat” 2017. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana