Strip “Van Gog” Danijela Žeželja objavljen na srpskom jeziku

Branislav Predojević
Strip “Van Gog” Danijela Žeželja objavljen na srpskom jeziku

BEOGRAD - Izdavačka kuća “Lokomotiva” objavila je na srpskom jeziku strip “Van Gog: Fragmenti života u slikama”, posvećen životu i djelu slavnog holandskog slikara.

Ovaj strip je proslavljeni hrvatski autor Danijel Žeželj uradio za izdavačku kuću “Glenat” tokom 2021. godine, a već sad ga smatraju klasikom devete umjetnosti. Kroz petnaest pisama koja je Van Gog upućivao rođacima, Žeželj istražuje probleme poznatog umjetnika kroz svoju sugestivnu umjetnost. Sa tablama prožetim destruktivnim  šarmom, Van Gogovo putovanje u mentalni raspad odvodi čitaoce u mračan svijet jednog od najslavnijih umjetnika u istoriji.

Žeželjevi crno-bijeli crteži  efektno ističu kontrast između Van Gogovog živopisnog stvaralaštva i njegove izmučene psihe, a sam autor kaže da su “Fragmenti” subjektivna interpretacija, ali se temelje na opsežnoj i dokumentovanoj faktografiji, kao i na Van Gogovim pismima koja su preuzeta iz arhiva “Van Gog” muzeja u Amsterdamu.

- Van Gog je postao simbol tzv. prokletog umjetnika, neshvaćenog slikara čiji kvalitet je priznat tek nakon što je otišao. Ako se pažljivije prouči njegova biografija, veliki dio opšteprihvaćenih istina zapravo su fikcija. Svaka od petnaest epizoda u stripu smještena je u specifično mjesto i vrijeme, i odnosi se na neku od ključnih faza Van Gogovog života. Radnja koju opisuje epizoda, izmišljena je, mogla se dogoditi, ali i nije. Radnja stripa je prvenstveno odraz i opis emotivnog stanja, jer cijeli Van Gogov put odvijao se u sudarima krajnosti, emotivnim eksplozijama i padovima vezanim uz njegov temperament, imaginaciju, kreativnost i tešku mentalnu bolest - rekao je Žeželj.

Strip je brzo stekao široko priznanje u Francuskoj iako je pandemija spriječila njegovu promociju u pravoj mjeri, a nakon toga je brzo dobio prevode u Njemačkoj, Italiji, Španiji, Hrvatskoj, a sada i Srbiji. Bez obzira na to što je opus Van Goga poznat po jedinstvenoj upotrebi boja, Žeželj nije odustao od svog prepoznatljivog crno-bijelog stila.

- Van Gog je primarno bio kolorista, njegove najbolje slike nastaju nakon što je počeo da koristi  široku paletu boja. Slike rane faze imaju usku paletu, jedan od njegovih velikih uzora bio je Rembrant, slikar koji je koristio raspon od svega nekoliko boja. Logično je da je moj strip o Van Gogu crno-bijeli, mene nije zanimala analiza ili kopiranje Van Gogove tehnike, strip album u 15 poglavlja predstavlja trenutke života i rada koji su bitni u formiranju njegovog dramatičnog svjetonazora i sukoba sa stvarnošću s kojom se nikada nije pomirio - rekao je Žeželj.

Srpsko izdanje stripa ima 152 crno-bijele strane i objavljeno je u tvrdom povezu.

Autor

Hrvatski umjetnik Danijel Žeželj autor je stripova, animator, slikar i ilustrator te jedan od najpoznatijih regionalnih autora u inostranstvu. Autor je dvadeset pet grafičkih romana i osam kratkih animiranih filmova. Stripove i ilustracije objavljivao je širom planete, a njegovi izdavači su DC, “Marvel”, “Dark hors”, “Hevi metal” i drugi. Od 1997. ostvario je niz multimedijskih performansa koji povezuju slikanje uživo i muziku uživo u jedinstvenu narativnu formu. Među najpoznatijim radovima su mu grafički romani “San Siti”, “Srce”, “Kao Pas”, “Dani mržnje”, “Kapetan Amerika - Ples smrti”, “Babilon” i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana