Strip “Torgalova mladost” objavljen na srpskom jeziku: Odrastanje jednog heroja

Branislav Predojević
Strip “Torgalova mladost” objavljen na srpskom jeziku: Odrastanje jednog heroja

BEOGRAD - Izdavačka kuća “Lokomotiva” objavila je na srpskom jeziku dva integral albuma sa avanturama slavnog strip junaka Torgala pod nazivom “Torgalova mladost”.

Spin-of serijal matične franšize, koji se bavi mladošću čuvenog nordijskog avanturiste i jednog od najpopularnijih evropskih strip junaka, nastao je kao plod saradnje autorskog tandema koji čine scenarista Jan le Pentijer i crtač Roman Surženko, koji su do sada uradili devet epizoda, od kojih je prvih šest skupljeno u ova dva albuma “Lokomotive”.

Prvi integral čine epizode “Tri sestre Minkelson”, “Odinovo oko” i “ Runa”, dok drugi sadrži epizode “Berserkeri”, “Slive” i “Ledeni drakar”, koje se bave djetinjstvom slavnog heroja u vikinškom naselju, te razvojem njegove veze s ljubavlju njegovog života princezom Arisijom. Sam strip “Torgal” je francusko-belgijski serijal proslavljenih strip autora, belgijskog pisca Žana van Hama i poljskog crtača Gžegorža Rosinskog, koji je prvi put objavljen u magazinu “Tintin” 1977. godine u dijelovima, a u formi albuma 1980. godine objavio ga je francuski izdavač “Lombard”.

Serijal je, po riječima Rosinskog, nastao slučajno zbog ograničenja njegovog rada u Poljskoj u doba socijalizma.

- Da bih mogao da radim strip u kapitalističkoj zemlji dok sam još živio u Poljskoj, morao sam da izbjegavam savremene teme. Van Ham i ja smo tada eliminisali sve što bi moglo da šteti našoj saradnji. Mnogo sam se cenzurisao da bih izbjegao probleme. Herojska fantazija je bila naše igralište. Usred hladnog rata morali smo da pomirimo komunističke i kapitalističke zemlje. Zahvaljujući Torgalu postigli smo nemoguću stvar, da možemo objaviti kapitalistički strip u Poljskoj iz doba komunizma - rekao je Rosinski.

Strip je brzo postao popularan i doživio je do sada više od 40 albuma, uz brojna izdanja na različitim jezicima u gotovo svim evropskim zemljama. Žanrovski utemeljen u avanturističkom žanru, brzo je obogaćen uticajima nordijske mitologije, legendama o Atlantidi, elementima naučne fantastike, uz elemente horora. Zabavan i maštovit scenario Van Hama uronjen u arhetipove ljudske kulture i istorije te sjajan i dinamičan crtež Rosinskog, uz jači interes publike za ovakve teme u posljednje četiri decenije pretvorio je ovaj strip u bestseler kod publike.

Torgal je hvaljen od strane kritike i jedan je od najpopularnijih stripova na francuskom jeziku, sa više od 15 miliona prodatih albuma. Iako je Van Ham napustio serijal 2006. godine, zamijenilo ga je nekoliko scenarista koji su uspješno nastavili da razvijaju priču, a vremenom je Rosinski svog junaka prepuštao i drugim crtačima.

Popularnost Torgala brzo je dovela do nekoliko spin-of serijala, pa je 2010. godine počeo serijal “Torgalovi svjetovi: Kris de Valinor”, koji su radili Iv Sent (scenario) i Đulio de Vita (crtež), potom se 2011. godine pojavio spin-of “Torgalovi svjetovi: Vučica”, koji je radio Francuz Jan le Pontijer kao scenarista i ruski crtač Roman Surženko, da bi ovaj tandem 2013. godine počeo da radi serijal “Torgalova mladost”.

- Bilo mi je lako crtati Torgala, jer je Rosinski moj učitelj i uzor, tako da mi je bila čast crtati njegove likove i raditi na njima. Na početku ove avanture osjećao sam svu svoju odgovornost u projektu. Sada, s vremenom i iskustvom, jedino zadovoljstvo prenosim u svoj crtež - objasnio je crtač Roman Surženko.

Region

Torgal se na srpskom jeziku pojavio u drugoj polovini osamdesetih, u okviru strip revija “Eks almanah” i “Super”, koje se izdavale “Dečije novine” iz Gornjeg Milanovca. Potom se počeo objavljivati u okviru novosadske “Stripoteke” i nekoliko piratskih albuma, da bi se nekoliko izdavača poput “Belog puta”, “Čarobne šume” i “Darkvuda” oprobalo u izdavanju ovog stripa u albumskoj formi iako sam serijal nije kompletiran do sada. Takođe, hrvatski izdavač “Libelijus” je izdao 12 integral albuma sa 36 epizoda serijala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana