Strip Stevana Subića i Pola Dejna u izdanju “Čarobne knjige”: Srpsko-američka verzija Zagonetača

Branislav Predojević
Strip Stevana Subića i Pola Dejna u izdanju “Čarobne knjige”: Srpsko-američka verzija Zagonetača

NOVI SAD - Izdavačka kuća “Čarobna knjiga” u okviru svoje edicije “DC gold” objaviće jedno od prvih evropskih izdanja strip albuma “Zagonetač: Godina prva”, posvećeno jednom od arhineprijatelja Betmena.

Ovo ekskluzivno izdanje iza kojeg stoje proslavljeni srpski crtač Stevan Subić koji godinama radi u inostranstvu (“Adam Vajld”, “Tarzan”, “Konan”) i poznati američki glumac Pol Dejno (“Betmen”) dopunjeno je ekskluzivnim skicama i intervjuom sa Subićem.

Strip je originalno ove godine izdao američki strip gigant “DC komiks”, a “Zagonetač: Godina prva” je prva narativna prethodnica bioskopskog blokbastera “Betmen” Meta Rivsa iz 2022. godine.

Glumac i scenarista Pol Dejno, koji je u “Betmenu” igrao ulogu Zagonetača, osmislio je priču kojom će produbiti motive ovog negativca, ogoliti njegovu ljudsku stranu i mapirati njegovo poniranje u svijet ludila i zločina. Stevan Subić je Dejnovom scenariju dodao košmarnu dimenziju energičnim i inovativnim crtežom kakav se rijetko viđa u superherojskom stripu, tako da i ne čudi to što “Zagonetač: Godina prva” spada među najimpresivnije stripove 2023. godine i favorite kritike i publike.

- Priča prati mladića po imenu Edvard koji vodi skroman život. Radi svoj posao iako drugi kupe zasluge umesto njega, i utehu nalazi u zagonetkama i slagalicama. Ali Edvardov genijalni um sve vidi, pa i pukotine na uglancanoj fasadi Gotama. On vidi kako korupcija i zločin izviru iz svake od tih pukotina i natapaju grad tamom. Betmen je jedina svetla tačka na mračnom nebu Gotama, simbol mogućeg suprotstavljanja zlikovcima koji ga odvlače u ponor. Edvard želi da sledi njegov primer, ali želje su jedno, a stvarnost drugo - piše u najavi.

Sam Dejno je u intervju za “LA tajms” rekao da je njegova saradnja sa Subićem bila nevjerovatno iskustvo kako bi zajedničkim snagama dobili što bolji strip.

- Stevan je bio nevjerovatan. To je njegov prvi strip u SAD i tako sam srećan što smo ga našli. Ovo je takođe i moj prvi strip i napisao sam nešto i gledao šta rade od priče. Ovo je bila moja jedina prilika da nešto naučim i steknem kreativno iskustvo. Zumirali bismo šta smo uradili nekoliko puta sedmično i prolazili smo kroz ono što sam napisao i razgovarali o tome. Otkrivali smo koji je jezik ovog stripa, kako je priča ispriča na strip tablama, pokušavajući koristiti moje riječi zajedno sa njegovom vlastitom vizijom stripa. Radili smo zajedno na mnogo toga i bilo je sjajno iskustvo - kazao je Dejno.

Strip će u srpskom izdanju biti objavljen kao integral u tvrdom povezu na 224 strane u koloru uz prevod Draška Roganovića.

2 djevojčice i 7 dječaka

Scenarista

Pol Dejno je američki glumac, režiser i scenarista, rođen u Njujorku 1984. godine. Profesionalnu karijeru započeo je na Brodveju kada je imao dvanaest godina, a prvu značajniju filmsku ulogu imao je u filmu “L. I. E.” iz 2001, a već naredne godine glumio je u filmu “Prekršena pravila”. Ulogom Dvejna u filmu “Mala mis Sanšajn” Dejno je stekao veću popularnost, a svoj talenat potvrdio je glumeći blizance Sandej u filmu “Biće krvi” iz 2007. godine. Uslijedilo je više uloga u zapaženim filmskim ostvarenjima, poput “Nevine laži”, “Ubica iz budućnosti”, “12 godina ropstva”. Tokom rada na filmu “Betmen” učestvovao je sa Metom Rivsom u radu na scenariju, gradeći svoj lik, što je iskoristio kao osnov za strip verziju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana