Strip se vraća u punom sjaju

Cvija Mrkonjić
Strip se vraća u punom sjaju

Strip roman se u pop kulturu vraća na velika vrata, prvenstveno zahvaljujući visokobudžetnim holivudskim ekranizacijama DC-jevih i Marvelovih stripova.

U prilog tome govori i nedavna prodaja prvog broja "Supermena" za rekordna 3,2 miliona dolara, koji je davne 1938. koštao samo deset centi.

Upravnik biblioteke Jugoslovenske kinoteke u Beogradu Borisav Stanojević je podsjetio da je popularna kultura počela da u 20. vijeku zauzima mjesto ozbiljne, akademske kulture, navodeći Fabriku umjetnosti Endija Vorhola, kadrove koje je štampao na velikim formatima i koji su dobili mjesto u značajnim muzejima.

- Normalno je da je strip što stariji to i vredniji, ako ne umetnički, onda materijalno. Takve stvari u Americi dobijaju status tradicije, dok su u Velikoj Britaniji i stvari iz 16. veka još relativno mlade - rekao je Stanojević.

On je dodao da je riječ o sistemu vrijednosti i da iako voli "Supermena" ne može da ga poredi sa "Gernikom".

Prema njegovim riječima DC i Marvel se logično smjenjuju u holivudskoj produkciji, a sve se to dešava u Americi, kojoj je bitno da je jedan lik poput Kapetana Amerike obučen u američku zastavu.

Kazao je i da ne očekuje ekranizaciju svoga stripa "Kapetan Nitrat", jer srpska kinematografija nema novca.

- "Kapetan Nitrat" nije državna propaganda da može računati na fondaciju, a Amerikanci neće tuđe superheroje - istakao je Stanojević i dodao da bi eventualno mogao da se uradi animirani film.

Strip autor, animator i reditelj Aleksa Gajić istakao je da filmske verzije avantura poznatih strip heroja nisu ništa novo. Ipak, u posljednjoj deceniji ta ostvarenja su izuzetno skupi i kvalitetni filmovi.

- Da bi se mnogo zaradilo, mnogo mora i da se uloži, a na stripovskim filmovima to zaista funkcioniše. Iako se priča da američki establišment želi da predstavi SAD kao zaštitnike planete, nama ljubiteljima stripova drago je što se strip vraća u pop kulturu - rekao je Gajić.

Vlasnik i urednik izdavačke kuće "Čarobna knjiga", koja posljednjih godina ima bogatu strip produkciju, Borislav Pantić je kazao da se istorija stripa danas posmatra sa pažnjom kakvu imaju najznačajnije oblasti pop kulture.

- Zato nije čudno što se retka materijalna svedočanstva ranih dana stripa tretiraju sa obožavanjem. Marvelovi i DC-ijevi stripovi su zbog vizuelne atraktivnosti, dinamičnosti i maštovitosti postali veoma zanimljivi za filmsku adaptaciju - naveo je Pantić.

On je još kazao da sa raduje svakoj dobroj adaptaciji superherojskih stripova, ali da mu se čini da su zanemarene neke druge mogućnosti stvaranja dobrih naučnofantastičnih filmova.

Publika

Borislav Pantić je kazao da sada vlada drugačija vrsta zainteresovanosti stripske publike nego prije desetak godina.

- Više ne možemo očekivati ogromne tiraže, jer strip danas čitaju posvećeni zaljubljenici, koji očekuju kvalitetne, dobro opremljene knjige, a ne jeftina novinska izdanja - rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana