Strip “Rojal Siti” Džefa Lemira kompletiran na srpskom jeziku: Život i smrt u malom gradu

Branislav Predojević
Strip “Rojal Siti” Džefa Lemira kompletiran na srpskom jeziku: Život i smrt u malom gradu

BEOGRAD - Izdavačka kuća “300 čuda” objavila je treći dio serijala “Rojal Siti”, scenariste i crtača Džefa Lemira, čime je jedno od najboljih ostvarenja moderne strip umjetnosti kompletirano na srpskom jeziku.

Završni dio triologije “Svi plutamo dalje”, zajedno sa albumima “Najbliži rod” i “Sonic Youth”, predstavlja klasik u karijeri ovog cijenjenog stvaraoca, koji je od svog proboja kultnim stripom “Okrug Ekses”, preko angažovanja u brojnim “Marvelovim” i DC superherojskim projektima do samostalnih grafičkih novela “Sweet Tooth”, “Secret Path”,”Black Hammer” i brojnih drugih radova, stvorio jedinstven status u profesiji.

Tokom 2017. godine, kao već etabliran autor, Lemir je započeo rad na serijalu “Rojal Siti”, kao jedini scenarista i crtač gradeći priču oko malog, izmišljenog industrijskog grada Rojal Siti i njegovih stanovnika, porodice Pajk. Ova porodica živi sa duhom tragično nastradalog sina i brata, mladog Tomija, koji ih još proganja i sve ih zadržava u gradu koji polako, ali neumitno propada kao i njihova porodica.

- Pajkovi su oštećena porodica. Slomljeni su i ukleti. I dok sam u prošlosti pričao priče o porodicama, prije svega sa stripovima “Okrug Eseks” i “Animal Man”, ovdje sam ponudio novi način razmišljanja o tome. Rojal Siti je jedan od ovih gradova srednje veličine širom Sjeverne Amerike koji je izgrađen oko industrije i koja se sada prenosi u druge zemlje sa jeftinijom radnom snagom. A bez ovog centralnog izvora zapošljavanja, grad presušuje. Dakle, grad je pogodna pozadina za ovu porodicu koja je takođe na ivici raspada - rekao je Lemir.

Lemir je prvobitno namjeravao da serija bude duža, ali je priznao da je morao okončati serijal.

- Od svih knjiga koje sam napisao, ova mi se čini kao neka vrsta neuspjeha. Imao sam ogromne ambicije za serijal na mjesečnom nivou. Želio sam da to bude mjesto gdje mogu da pričam sve vrste priča i mjesto na koje bih mogao da se vraćam tokom svoje karijere i provjeravam likove u različitim fazama njihovog života. Pokušao sam da samo ja pišem, crtam i slikam akvarelom, dok pišem sve serije za druge umjetnike, što je bilo previše. Mogu da uradim mnogo, ali to me je gurnulo do iscrpljenosti i morao sam da završim priču, samo da bih sačuvao zdrav razum - objasnio je Lemir.

Stvaralačka agonija umjetnika je donekle razumljiva, jer ova mračna i uznemirujuća porodična priča o životu i smrti, uz elegičnu posvetu odrastanja u malom gradiću, nije nimalo laka za stvaranje i čitanje. Iako je krcata referencama na pop kulturu uz jaku društvenu poruku, njen je kostur iskrena, bolna i melanholična lična priča, nadograđena razbarušenim crtežom i fantastičnom atmosferom punom mračnih tajni i neizgovorenih stvari, koje samo Lemir može da oživi na papiru.

Izdanje

U prvobitnom američkom izdanju strip je izlazio u 14 mjesečnih svezaka u periodu od marta 2018. do avgusta 2018. godine.

Potom su sve sveske okupljene u tri kolekcionarske toma, koja su prevedena u izdanju “300 čuda”. Sami albumi su objavljeni u mekom povezu, formata sa ukupno 416 strana u boji, kad se saberu sva tri toma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana