Strip “Princ noći” Iva Svolfa uskoro na srpskom jeziku

Branislav Predojević
Strip “Princ noći” Iva Svolfa uskoro na srpskom jeziku

BEOGRAD - Izdavačka kuća “Feniks pres” počeće da objavljuje francuski strip “Princ noći” u integral seriji na srpskom jeziku, a prvi album sa tri epizode stiže uskoro.

Ovaj strip klasik od devet albuma potpisuje slavni strip umjetnik Iv Svolf, koji je za “Glenard” nacrtao i napisao intrigantnu epopeju o viševjekovnom prokletstvu i borbi jedne porodice protiv vampira.

Svolf je ovaj francusko-belgijski fantastični strip serijal kreirao 1994. godine godine, radeći scenario i crtež, a Sofija Svolf kolorisanje pa je prvih šest epizoda uradio ovaj tandem da bi mu se od 2015. godine na posljednje tri epizode pridružili crtači Beranžer Markebrut i Timoti Montanj. Sama priča govori o Vladimiru Kerganu, vampiru, koji je u ratu sa članovima porodice Ružemont od 1. do 6. knjige, da bi u posljednje tri knjige priča istraživala njegovo porijeklo čiji tragovi vode do nasljednika vođe klana Dačana u rimskoj eri, a zatim do srednjeg vijeka u okolini Kijeva.

U Parizu, ranih tridesetih, Vinsent Ružemont otkriva da su noćne more koje je imao već neko vrijeme zapravo samo uspomene na dio života njegovih predaka. Svi oni love vampira po imenu Kergan koji je bio plijen Ružemontovih još od prvog pretka koji ga je sreo. Radnja se odvija sa Vinsentom, posljednjim potomkom, koji uspijeva tamo gdje su mnogi podbacili - piše u opisu serijala.

Svolfovi vampiri odgovaraju kanonima koje je uspostavio Bram Stoker, na koje se autor izričito poziva, ali uz određene modernizacije u skladu sa vremenom.

- Dugo sam želio da napravim priču o vampirima, ali ni u kom slučaju nisam želio da prepravim novi avatar Drakule ili reprodukciju “Hamerovih” vampira na papiru. Pronašao sam poseban ugao zanimajući se za psihoanalizu i psihogenealogiju. Stoga mi je pala na pamet ideja da napišem dugu borbu kroz vijekove između Kergana, inkarnacije zla, i niza lovaca na vampire koji su, unutar iste porodice, prenijeli teret ove borbe. Svi preci Vinsenta Ružemonta, posljednjeg lovca, poraženi su zbog svojih nedostataka i slabosti uzrokovanih samim načinom na koji su odgajani da bi preuzeli vlast - objasnio je Svolf.

Slijedeći scenarističke modernizacije vampirskih tema i crtežu je prišao iz modernijeg ugla kroz očigledne uticaje rok muzike i pop kulture.

- Što se tiče samog lika Kergana, nisam želio modela bliskog Kristoferu Liju, već aktuelnijeg i originalnijeg vampira. Kada sam vidio Stiva Vaija, kako igra ulogu “đavoljeg gitariste” u filmu “Raskršće”, dobio sam ideju da od njega uzmem inspiraciju za kreiranje svog lika - rekao je Svolf.

 Njegova priča se kreće kroz nekoliko epoha u određenom istorijskom kontekstu, što je po njemu bilo idealno za produbljivanje, kako priče tako i karaktera glavnih junaka.

- Osim srednjeg vijeka, perioda iz kojeg priča potiče, svako doba je reprezentativno za velike promjene u judeo-hrišćanskoj civilizaciji. Svaki od lovaca na vampire takođe je dio ovih preokreta, a istorijski kontekst svaki put doprinosi isticanju slabosti i kontradiktornosti likova u doba renesanse, francuske revolucije ili buđenja nacizma u Evropi - rekao je umjetnik. Strip je ispraćen odličnim kritikama i odzivom publike, a samom Svolfu dao je priliku da nakon vestern i istorijskih tema, koje su ga proslavile, oproba svoj talenat i u drugim žanrovima. Prva knjiga na srpskom jeziku sadrži epizode “Lovac” (1994), “Pismo inkvizitora” (1995) i “Pun mjesec” (1996) u tvrdokoričenom izdanju  u koloru uz prevod Gorana Zečevića, a “Feniks pres” ima u planu kompletiranje serijala u tri knjige.

O autoru

Iv Svolf je rođen 1955. godine u Briselu,  a krajem 1970-ih , nakon studija književnosti pohađa kurseve crtanja uz studiranje novinarstva. Karijeru je započeo kao dizajner reklamnim ilustracijama, malim stripovima i raznim magazinskim radovima, da bi 1980. stvorio Duranga, vestern lik inspirisan špageti vesternima. Nakon toga radi istorijski strip “Dampjer”, fantastične teme “ Princ noći” i “Vlad”, vestern “Crna brda”, detektivski triler “Džejms Heler” i “Legenda”, herojsku fantastičnu sagu koja govori o borbi dobra protiv zla u srednjem vijeku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana