Strip “Ljubav i rakete” u raskošnom setu: Živopisni svijet realizma i magije

Branislav Predojević
Strip “Ljubav i rakete” u raskošnom setu: Živopisni svijet realizma i magije

BANjALUKA - Povodom proslave 40. godišnjice postojanja, izdavačka kuća “Fantagrafiks” objaviće raskošni boks-set sa originalnih pedeset izdanja legendarnog stripa “Ljubav i rakete”.

Njegovi autori Gilbert i Haime Hernandez (povremeno su radili  i sa trećim bratom Marijom), danas su jedan od najpoznatijih tandema u istoriji devete umetnosti, ali tog septembra 1982. kada je za “Fantagrafiks” izašao prvi broj “Ljubavi i raketa”,  bili su dva mlada, slabo poznata crtača latinskog porijekla, koji su se borili protiv dominantnog trenda u strip umjetnosti punog kostimiranih likova i adolescentskih sadržaja. Činili su to svojim uzbudljivim, zabavnim i prije svega ljudskim pričama ispričanim u obliku stripa izdatog po principu “uradi sam” tokom 1981. godine.

Čudesni spoj realizama i magije sa pričama o nasilju, porodici, politici, seksu, pa čak i mekanom zabavom B-filmova, a sve ispričano kroz hrabre umjetničke radove u bogatoj crno-bijeloj boji. Autori serijala “Ljubav i rakete” bili su su pioniri i perjanice nezavisnog andergraund pokreta u stripu osamdesetih kada su uz još nekoliko autora poput Vila Ajznera, Alana Mura, Arta Spigelmana, Nila Gejmena, Čarlsa Bernsa i Frenka Milera napravili kreativnu revoluciju unutar žanra i stvorili ono što se danas zove grafička novela ili strip za odrasle.

Braća Hernandez stvarali su priče u seriji nezavisno jednu od druge, a ponekad su radili i zajedno. Gilbertovi radovi su se fokusirali na skup likova u izmišljenom srednjoameričkom selu Palomar, predvođenih čudesnom heroinom Lubom, a priče su često sadržavale elemente magičnog realizma inspirisanog književnim stilom autora kao što su Gabrijel Garsija Markez i Horhe Luis Borhes.

Sa druge strane Haime je kao junake profilisao skupinu pankera i alternativaca latinoameričkog porijekla iz izmišljenog kalifornijskog gradića Huerta pod nazivom “Lokas” (Lude žene), bacivši akcent posebno na dvije prijateljice i nekadašnje ljubavnice Megi i Hopi, te njihove otkačene prijatelje.

Živopisni likovi, fantastični događaji, britak ulični jezik pun psovki i slenga, crni humor, oštra satira, ogroman uticaj nezavisne muzike i filma na crtež i priču, te brojne reference na pop kulturu, učinile su “Ljubav i rakete” prvo kultom kod obožavalaca stripa, a potom i globalnim fenomenom, uz ogroman uticaj na nove generacije umjetnika. Braća Hernadenz su prilično skromni u viđenju svog rada i uticaja na druge, a Gilbert kaže da su samo imali dosta sreće.

- Postoji nekoliko faktora našeg uspjeha. Jedan je da nismo stali. I uspjeli smo, a imali smo sreću sa bazom obožavatelja  u ranim danima. Radili smo posao i nastavili smo s njim. I nadamo se da smo bili prilično dobri - rekao je Gilbert.

“Ljubav i rakete” su se pojavljivale u raznim formatima tokom godina i nastavljaju izlaziti sve do danas, ali originalna serija od 50 izdanja predstavlja prekretnicu u istoriji stripa.

“Fantagrafiks” slavi i odaje počast 40. godišnjici svog prvog objavljenog stripa Hernandezovih sa gigantskom kutijom od sedam tomova u kojoj se svaki broj ponovo štampa u faksimilnom izdanju. Osmi tom objedinjuje izabrane eseje, kritike i analize koji su se pojavljivali u štampi između 1982. i 1996. godine, zajedno sa preko 100 stranica rijetko viđenih stripova iz tog perioda rada sva tri brata Hernandez.

Urednik  i osnivač “Fantagrafiksa” Gari Grut kaže da je on u njima vidio budućnost stripa kada su bili nepoznati pank umjetnici, što se srećom ispostavilo tačno.

- Kada sam prvi put pročitao Gilbertove i Haimeove priče u serijalu “Ljubavi i rakete”, njihov rad mi je, nekim čudom, ličio na umjetničku budućnost stripa  i tako je bilo - objasnio je Grot.

U regionu “Ljubav i rakete” su izašle samo u izdanju hrvatske “Fibre” u četiri toma, dok na srpskom jeziku nije bilo ozbiljnijih izdanja, makar ne do sada, što je propust za obavezno ispravljanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana