Strip klasik “Riđobradi” ponovo na srpskom jeziku: Strašni pirati opet plove

Branislav Predojević
Strip klasik “Riđobradi” ponovo na srpskom jeziku: Strašni pirati opet plove

NOVI SAD - Izdavačka kuća “Čarobna knjiga” u okviru svoje edicije “Stari kontinent”, počinje izdavanje klasika frankofonskog stripa “Riđobradi” na srpskom jeziku u luksuznom albumskom izdanju.

U pitanju je remek-djelo avanturističkog stripa i jedno od najpoznatijih ostvarenja o piratima, nastalo u saradnji dva velikana devete umjetnosti, legendarnog belgijskog scenariste Žan-Mišela Šarlijea i crtača Viktora Ibinona.

Prva priča objavljena je 1959. godine, a u prvom integralu novosadskog izdavača nalaze se prve dvije epizode “Demon sa Kariba” (1959) i “Kralj sedam mora” (1962), koje čitaoce uvode u raskošni svijet ovog klasika devete umjetnosti.

- Kapetan Riđobradi je strah i trepet Karipskog mora, okrutni pirat i junak brojnih uzbudljivih avantura, u kojima njegova hrabrost i inteligencija pobjeđuju protivnike širom mora. Erik je njegov usvojeni sin, koji želi da pođe drugim putem od sudbine pirata i da živi pošten život - kratak je opis početne priče ovog djela, čija radnja je smještena u rani 18. vijek.

Strip se često poziva na istorijske događaje iz tog perioda, oživljavajući neobičan svijet moreplovaca s obje strane zakona, kao i kompleksne odnose između velikih sila tog doba. Lik Riđobradog zasnovan je na različitim stvarnim ličnostima, piratima i pomorcima, ali je nadograđen Šarlijeovom neobuzdanom maštom, koja ga je vodila od Kariba preko Afrike do Indijskog okeana i Južne Amerike.

Sam strip slavu je stekao dinamičnim i maštovitim pričama svog scenariste, koje su na sjajan način miješale istorijske činjenice i avanturističku fikciju u uzbudljive priče pune borbi, misterije, potraga, intriga i zavjera.

Hrvatski književni kritičar Matko Vladanović napisao je u tekstu o Riđobradom da je ovaj strip slavu stekao na sudaru razlika svojih stvaralaca.

- Riđobradi, Šarlijea i Ibinona, objedinio je u sebi područje na kojem se preklapaju dječija potreba za avanturom i odraslih za kritičkim opisom svijeta. U tom svjetlu valja posmatrati i njihov odnos, koji se može razumjeti kao neprekidna borba između realizma i romantizma, pri čemu su i oba autora podjednako koristili oba registra - rekao je Vladanović.

“Riđobradi” je strip koji traje duže od 60 godina i koji je preživio brojne izdavačke probleme, kreativne promjene i trendove unutar devete umjetnosti, uz ogromno poštovanje publike, kritike i struke širom planete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana