Strip “Ket Klou” Branislava Kerca objavljen u integralnom izdanju

Branislav Predojević
Strip “Ket Klou” Branislava Kerca objavljen u integralnom izdanju

NOVI SAD - Legendarni strip serijal “Ket Klou” čuvenog srpskog autora Branislava Baneta Kerca izašao je objedinjen kao integral na gotovo 600 stranica u luksuznom tvrdo koričenom izdanju.

Ovo raskošno izdanje objavila je izdavačka kuća “Fibra” iz Zagreba, što je jedinstvena prilika za sve ljubitelje stripa i brojne poštovaoce rada jednog od najpoznatijih strip autora na ovim prostorima, da u odgovarajućem izdanju čitaju nesporni klasik devete umjetnosti.

Kerac je jedan od najznačajnijih predstavnika “drugog zlatnog perioda” jugoslovenskog stripa. Rođen je 1952. godine u Novom Sadu. Iza njega stoje stripovi kao što su “Ket Klou” (Cat Claw), “Kobra”, “Poručnik Tara”, “Bili Pljuc”, “Balkan ekspres” i mnogi drugi.

Radio je i na licenciranim izdanjima među kojima su najpoznatiji “Fantom”, “Tarzan”, “Veliki Blek” i “Zagor”.

U devetu umjetnost zaljubio se prije nego što je prvi put sjeo u đačku klupu, radi godinama, kako na domaćem, tako i na stranom tržištu, a Ket Klou važi za njegov najpoznatiji lik. Kada je 1981. godine redakcija kultnog magazina “Ju strip” odlučila da obogati sadržaj magazina stripom koji bi po duhu bio blizak tradiciji američkih superheroja, Svetozar Toza Obradović i Bane Kerac smislili su tri prijedloga, od kojih je na­ kraju izabrana Ket Klou, svojevrsna ženska verzija Spajdermena.

- Toza i ja smo dobili zadatak da kreiramo tri lika koji će parirati “Marvelovim” superherojima. Kreirali smo Džiju, junakinju koja je parirala Crvenoj Sonji. U to vreme izašao je i Terminator, pa smo kreirali nekog polučoveka polumašinu koji se zvao Sajborg. I izmislili smo treću junakinju koja se zvala Ket Klou. Ket Klou mi je bila najprivlačnija. Ona je trebalo da bude pandan Spajdermenu. Mi nismo ni krili to, Ket Klou je otvoreno počela karijeru kao Spajdermen - rekao je Kerac.

Nakon nekoliko početnih, “Marvelom” inspirisanih epizoda, za koje je scenario napisao Slavko Draginčić, Bane preuzima kompletan posao u svoje ruke i okreće cijelu stvar naglavačke. Ionako apsurdne superherojske pustolovine dovedene su do većeg apsurda (dovoljno je pročitati nazive epizoda “Došla cica na kolica”, “Mačkostrofa”, “Mačka na usijanom limenom krovu supermarketa”, “Pacovdija u plavom”…) te pri­ tome začinjene obilnim količinama briljantnog humora, kameo gostovanjima drugih junaka, što stvarnih, što izmišljenih (Eksl Rouz, Talični Tom, Svetozar Obradović, Ksena, Veliki Blek i dr), i referenci na pop kulturu, od filma preko stripa do rok muzike uz naglasak na njegove omiljene žanrove hevi metal i hard rok.

Kada se tome pridoda Banetov fantastičan crtež i naglašeni seksepil glavne junakinje (pojačan čestim cijepanjem superkostima), nije čudo što je strip brzo stekao kultni status kod domaće publike, a potom i kod inostrane uz brojna licencna izdanja u SAD, Francuskoj, Holandiji, Švedskoj, Norveškoj, Turskoj i drugim zemljama.

Pomenuta prva epizoda nacrtana je u junu 1981. godine i objavljena pod naslovom “Otrovne kandže”, dok je posljednja “Catsolute Ponjer” izašla u oktobru 1994. godine.

U “Fibrinom” integralnom izdanju sve epizode poredane su hronološki, sa originalnim naslovnicama, u crno-bijeloj varijanti, kako je autor i nacrtao. Izdanje obuhvata i životni intervju, koji je s Banetom Kercom vodio jednako čuveni strip autor Darko Macan.

Neprijatelji

Ket Klou kao i svaki drugi superheroj ima superneprijatelje, a njihovi likovi su tek priča za sebe. Među njima je Brjus Bejker (likom sličan mladom Klintu Istvudu), naučnik koji se pretvara u vukodlaka, poručnik Betlbol Bulit, hipohondrični policajac sa različitim očima, Bertold Švarcenberger, alijas Ketminator, kao i Volter Šekli, keltski ratnik zaštitnik i njegova djeca druid Nikolas i ratnica Eithne. Superneprijatelji su i Vorlok, vještac zadužen za povratak tri šestice na zemlju, Nindža Detbringer, frustrirani student Stiven zvani Oko Sokolovo, alijas dr Stin i ostali Helovinci koji su svi dobili imena po pjesmama hevi metal grupe “Helovin” te brojni drugi zlikovci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana