Strip “Betmen: Pod crvenom kacigom” na srpskom jeziku: Mračni vitez protiv usamljenog osvetnika

Branislav Predojević
Strip “Betmen: Pod crvenom kacigom” na srpskom jeziku: Mračni vitez protiv usamljenog osvetnika

NOVI SAD - Jedan od najpopularnijih i najhvaljenijih stripova iz devet decenija duge karijere Mračnog viteza, legendarni “Betmen: Pod crvenom kacigom”, objavljen je na srpskom jeziku u izdanju “Čarobne knjige”.

Ovaj strip je izašao u dva toma u okviru biblioteke “DC Gold” u prevodu Draška Roganovića.

Strip je s engleskog preveo Draško Roganović, američki original, koji je napisao Džad Vinik, a ilustrovao Dag Manki uz pomoć Pola Lija, Šejna Dejvisa i Erika Betla, izlazio je od februara 2005. do avgusta 2005. godine, prije nego što je otišao na kratku pauzu i vratio se od novembra 2005. do aprila 2006. godine.

Početna ideja vuče korijene iz 1988. godine, kada je pisac Džim Starlin napisao priču o Betmenu “Smrt u porodici “, u kojoj je prikazana smrt Džejsona Toda od ruke Džokera, a priča o Todu ostala je gotovo netaknuta skoro 15 godina, dok Vinik nije odlučio da riješi misteriju njegove smrti. Priča prati Betmena koji pokušava da dokrajči Crnu masku, glavnog šefa mafije u Gotamu, kada se u gradu pojavi novi protivnik - Crvena kaciga.

- Ko je ovaj maskirani neprijatelj koji pravi probleme i herojima i zlikovcima i koji previše dobro uspijeva da predvidi Betmenove postupke? Da li je Crvena kaciga novi gotamski kriminalac ili se ispod te maske krije poznato lice? Betmen neće stati sve dok ne otkrije istinu o tom tajanstvenom neprijatelju - glasi najava izdavača.

Priča je bila značajna po tome što je davno mrtvog sporednog lika iz Betmena vratila u život i ponovo ga zamislila kao brutalno nasilnog antiheroja, koji je po Vinkovim riječima bolji Betmen od Betmena.

- Davno kada smo prvi put predstavili Džejsona bio sam pomalo iznenađen koliko su ga ljudi brzo prihvatili. Mislim da im se sviđa antiherojski aspekt u njemu. I nekima bi mogla da se dopadne njegova mitologija, ne samo njegove metode i ludilo. Džejson, u srcu, tvrdi da je bolji Betmen od Betmena - rekao je Vinik.

On je dodajući da je Crvena kaciga ipak loš momak, koji prelazi granicu između dobra i zla.

- Džejson osjeća da se nekad loši momci moraju poniziti. On predstavlja antiheroja i on je usamljeni osvetnik - objasnio je je scenarista.

Vinik je takođe 2010. godine napisao mini-serijal “Crvena kaciga: Izgubljeni dani”, u kojoj on i umjetnik Pablo Rajmondi, istražuju period smješten između uskrsnuća Džejsona i njegovog konačnog puta u život smrti i uništenja kao Crvene kacige.

Film

Strip je 2010. godine adaptiran u dugometražni animirani film, objavljen 27. jula 2010. direktno na DVD izdanju.

Scenario je takođe pisao Džad Vinik, dok je za režiju bio zadužen Brendon Vijeti. Kritika ga je proglasila jednim od najboljih u liniji originalnih animiranih filmova “DC” univerzuma, a takođe je postigao komercijalni uspjeh zaradivši biše od 12 miliona dolara od prodaje kućnih video-izdanja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana