“Stoun ejdž: Šezdeset godina Rolingstonsa” uskoro na srpskom: Dobar, loš i najveći rok bend na svijetu

Branislav Predojević
“Stoun ejdž: Šezdeset godina Rolingstonsa” uskoro na srpskom: Dobar, loš i najveći rok bend na svijetu

Kontroverzna knjiga “Stoun ejdž: Šezdeset godina Rolingstonsa”, književnice i novinarke Lesli En Džouns uskoro će biti objavljena na srpskom jeziku, u izdanju beogradske “Lagune”.

Poznata rokenrol novinarka publicistkinja u svojoj bestseler knjizi oživljava nasljeđe “Rolingstonsa”, ikoničnog i nezaustavljivog benda iz ženske perspektive, prikazujući njegove članove kao fascinantne, kontradiktorne i povremeno uznemirujuće osobe.

Već je njihov prvi nastup u klubu “Marki”, u londonskom Oksford stritu, 12. jula 1962. godine upalio iskru i zapečatio im sudbinu. Povratka više nije bilo, a pet bijelih britanskih klinaca počelo je da svira muziku crne Amerike. Izbrusili su svoj oštri, prepoznatljiv stil rok muzike, zadržavši snažan prizvuk bluza i slaveći uživanje u ženama, seksu i drogama. Proglašeni za bend koji kvari omladinu, uništava moralne vrijednosti i prenosi đavolske poruke, obilježili su istoriju muzike nekim od najuzbudljivijih numera ikada snimljenih.

- Kako su krajnji protivnici establišmenta postali globalni brend koji danas poznajemo? Ko je sve na tom putu stradao, a šta se zaboravilo? Može li se umetnik ikada zaista odvojiti od umetnosti? Knjiga Lesli En Džouns prati ovaj kontradiktorni, specifični i nezaustavljivi bend kroz nadu, slavu i izgnanstvo tokom njihove slavne prošlosti pa i dalje u tekuće vode savremene rok scene. Dobri, loši, a često i ružni, evo “Rolingstonsa” kakvih nikada ranije nije bilo - piše u najavi izdavača.

Autorka tvrdi da je njena knjiga različita od ostalih u tome što je pisana iz ženske perspektive nudeći drugi pogled od muške rok fantazije.

- Veliku većinu knjiga o “Stonsima” su napisali muški rok pisci. Ona vrsta muškaraca koji su imali slike benda na zidovima svojih spavaćih soba i koji su zaista željeli da odrastu u “Rolingstonse”. I većina tih knjiga uglavnom je fokusirana na muziku, na velike turneje i na hladnokrvnost ovih momaka i kako su oni oličenje rokenrol glamura - navodi Džounsova.

Knjiga je originalno objavljena 2022. godine, a reakcije su bile veoma pomiješane, od pohvala za skretanje pažnje na ulogu žena kada je riječ o “Stonsima” te duhovitost i sarkazam u pisanju, ali i brojne optužbe za glorifikovanje tračeva, evidentnu odbojnost prema bendu i potenciranje značaja seksualnosti u odnosima članova grupe kao ključni motiv svog pisanja. Knjiga ima 456 strana, a prevod je djelo Dejana Cukića.

Autorka

Lesli En Džons je britanska novinarka porijeklom iz Kenta, koja je preko 30 godina radila u novinama i na televiziji. Kćerka je čuvenog sportskog novinara Kenija Džonsa, a karijeru je počela kao publicista u izdavačkoj kući “Krisalis”, a tokom novinarske karijere radila je brojne intervjue sa poznatim ličnostima iz svih sfera šou biznisa. Osim o “Stonsima” objavila je knjige o Frediju Merkjuriju, Džonu Lenonu, Dejvidu Bouviju, Marku Bolanu i drugima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana