Stotine hiljada za nagrada i projekte

Marina Čigoja
Stotine hiljada za nagrada i projekte

Banjaluka - Glavna služba za reviziju javnog sektora RS dala je Akademiji nauka i umjetnosti RS mišljenje sa rezervom, a osnovne zamjerke odnose se na isplaćene akademske nagrade koje su lani bile veće za 24.504 KM od predviđenih, kao i na kršenje Zakona o javnim nabavkama BiH.

U izvještaju se ističe da su rashodi za lična primanja Akademije u prošloj godini iznosili 979.864 KM. Od toga, rashodi za bruto plate iznosili su 518.086 KM, dok su rashodi za bruto naknade troškova i ostalih ličnih primanja iznosili 461.778.

Rebalansom budžeta za bruto naknade troškova i ostalih ličnih primanja zaposlenih odobreno je 435.000 KM. Najznačajniji među njima su rashodi za akademske nagrade koje su iskazane u iznosu od 417.482 KM.

 - Isplaćene akademske nagrade u toku 2012. godine su bile veće za 24.504 KM od visine nagrada definisanih Statutom Akademije - navedeno je u izvještaju.

Revizori su naveli da je Akademija kršila i Zakon o javnim nabavkama BiH ističući da su od hotela “Bosna” iz Banjaluke korišćene usluge smještaja i ugostiteljske usluge za akademike čije je mjesto boravka izvan RS u iznosu oko 46.688 KM bez sprovedenog postupka javnih nabavki.

Revizori su istakli i da sredstva uložena u izradu Enciklopedije RS predstavljaju ulaganja u nematerijalnu proizvedenu imovinu, te da zbog toga Akademija u finansijskom izvještaju na stavci pregled imovine, obaveza i izvora nije iskazala nematerijalnu proizvedenu imovinu od 736.029 KM.

Dodali su da je od 2007. do 2012. godine ukupno utrošeno 736.029 KM budžetskih sredstava kojima Akademija finansira izradu Enciklopedije RS, od kojih se 104.950 KM odnosi na 2012. godinu.

U izvještaju se ističe da je ukupna vrijednost realizovanih naučnoistraživačkih projekata, koji su uglavnom sufinansirani od strane Ministarstva nauke i tehnologije, lani iznosila 224.313 KM.

Dodaje se da projekti traju i do tri godine, te da Akademija obavještava davaoce granta o utrošku sredstava.

Predmet revizije bili su projekti “Dejtonski mirovni sporazum kao pravni i politički osnov razvoja RS”, čija je realizovana vrijednost 22.500 KM, “Analiza liječenja akutnog infarkta miokarda u RS - trenutno stanje i perspektive”, za koji je odobreno 78.000 KM, a realizovano 53.000 KM, “Nanotehnološki materijali za upotrebu u tehnici i biomedicini” za koji je odobreno 85.000 KM, a realizovano 50.000 KM, projekat “Ispitivanje energetske efikasnosti fotonaponske solarne elektrane od dva kWp u RS” za koji je odobreno 90.000 KM, a realizovano 60.000 KM.

Laboratorija za solarnu energetiku je postavljena na krovu zgrade Akademije.

Za sufinansiranje projekta “Potencijal i ekonomičnost obnovljivih izvora energije” sredstva je doznačio i UNESCO u iznosu od 52.714 KM. Po ovom projektu realizovano je 330 KM.

Revizori su Akademiji skrenuli pažnju i na to što ne obračunava amortizaciju na građevinski objekat koji koristi, zbog pokrenute procedure definisanja statusa objekta kao kulturno-istorijskog spomenika, koja je u toku.

U izvještaju se dodaje i da su rashodi po osnovu utroška energije, komunalnih, komunikacionih i transportnih usluga iznosili od 74.413 KM.

Između ostalih, rashodi za centralno grijanje iznosili su 26.739 KM, za korišćenje fiksnih telefona 14.493 KM, po osnovu utroška energije 13.703 KM i drugo.

Generalni sekretar Akademije umjetnosti RS Dragoljub Mirjanić u petak nije mogao da komentariše ovaj izvještaj.

Preporuke

Zbog utvrđenih propusta revizori su sekretaru Akademije preporučili da obezbijedi da se visina akademskih nagrada utvrđuje u skladu sa Statutom Akademije, da se u potpunosti poštuju odredbe Zakona o javnim nabavkama BiH, da se utvrdi politika za obračun amortizacije zgrade koja će se istovremeno, ukoliko za to budu ispunjeni uslovi, tretirati kao kulturno-istorijski spomenik.

Preporučeno je i da se izvršena, kao i buduća ulaganja u izradu Enciklopedije evidentiraju kao nematerijalna proizvedena imovina u pripremi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana