Stoti rođendan Marša na Drinu

Cvija Mrkonjić
Stoti rođendan Marša na Drinu

Banjaluka - Čuvena kompozicija "Marš na Drinu" slavnog kompozitora Stanislava Biničkog ove godine slavi 100. rođendan.

Riječ je o kompoziciji koja je doživjela i ozbiljnu međunarodnu slavu, pa su holandski sastav "The Spotnicks ili popularna britanska grupa "The Shadows" objavili obrade "Marša na Drinu", koje su svojevremeno dosegle visoku popularnost u pojedinim zemljama.

Danas poznati tekst za muziku Biničkog napisao je početkom šezdesetih godina prošlog vijeka novinar i pjesnik Miloje Popović, a prvi ga je izveo hor KUD-a "Ivo Lola Ribar" iz Beograda.

Binički je ovo djelo komponovao u čast odlučnih pobjeda Srba na Ceru i Kolubari, prvih velikih savezničkih pobjeda u Prvom svjetskom ratu. Marš je posvetio komandantu Drugog gvozdenog puka i pukovniku Milivoju Stojanoviću Brki. Kompoziciju je radio u Valjevu, gdje se tada, u okviru srpske vojne komande, nalazila Muzika kraljeve garde. Djelo je zatim izvođeno i na Solunskom frontu gdje je steklo širu popularnost.

- "Marš na Drinu" je veoma interesantna i opšteprihvaćena, rado slušana i izvođena kompozicija, koja kombinovanjem elemenata uspješno govori o naboju i želji srpskog naroda za oslobođenjem - rekao je dirigent banjalučkog hora "Jedinstvo" Nemanja Savić.

Podsjetio je da je ovaj hor na koncertu održanom uoči Vidovdana u Banjaluci, povodom obilježavanja sto godina od početka Prvog svjetskog rata, izveo i ovu kompoziciju.

- U nizu pjesama svečanog karaktera posvećenih otadžbinskim i oslobodilačkim ratovima ova se posebno ističe. Uz karakterističan ritmički pokret marša, melodiju i tekst "pogođen" je cjelokupan ambijent - naveo je Savić.

Kompozitor i dirigent hora "Banjalučanke" Mladen Matović naveo je da se kroz decenije izvođenja srpski narod saživio sa kompozicijom Biničkog.

- Ova muzika evocira na slavne trenutke naše istorije. To je bezvremenska melodija koju svi osjećaju, poštuju i sa kojom se identifikujemo na poseban način - kazao je Matović.

Smatra da je jedan od ključnih razloga popularnosti ove kompozicije trenutak kada je dobila tekst iz pera Miloja Popovića.

Osnivač Opere

Stanislav Binički rođen je 27. jula 1872. godine u mjestu Jasika kod Kruševca, a muzici su ga učili Stevan Mokranjac i Josif Marinković kod kojih je pjevao u horu "Obilić". Poznat je i kao osnivač Opere Narodnog pozorišta u Beogradu i kompozitor je prve izvedene srpske opere "Na uranku". Dok je studirao matematiku na Filozofskom fakultetu u Beogradu osnovao je Akademsko muzičko društvo. Poslije studija, tokom jedne školske godine predavao je u leskovačkoj gimnaziji, a zatim je četiri godine u Minhenu studirao kompoziciju i solo pjevanje. Binički i Mokranjac, a po pojedinim podacima i Kosta Manojlović, osnovali su i Srpsku muzičku školu, koja je kasnije dobila ime "Mokranjac".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana