Stiže zbirka “Pomes Penyeach” Džejmsa Džojsa: Pjesme svaka za peni bude maštu

Priredila: Ilijana Božić
Stiže zbirka “Pomes Penyeach” Džejmsa Džojsa: Pjesme svaka za peni bude maštu

BANjALUKA - Zbirka pjesama “Pomes Penyeach” slavnog irskog književnika Džejmsa Džojsa iz 1927. godine uskoro će biti objavljena na srpskom jeziku u izdanju “Imprimatura”, a već je u pretprodaji na sajtu ove izdavačke kuće.

Zbirku je na srpski preveo Voki Erceg, a u objašnjenju djela je navedeno da je naslov zbirke “Pomes Penyeach” potrebno čitati kao pomes penič, što oponaša užurban govor trgovaca.

- Pri tom ne treba zaboraviti, napominje francuski prevodilac Žak Borel, i “da su sve pijace ovog sveta pune slovnih grešaka”! S rečju “poems” Džojs je izveo anagramsku igru, brz ali efektan trik, pretvorivši pesme u “pomes”, što je starofrancuska reč za jabuke, a dve reči “penny each”, približavajući ih, ali i izbacujući slovo -n- pretvorio je u jednu, čime je otvorio prostor i uveo čitaoca da sam domaštava, pa i da po svojoj volji načini naslov: Poems penny each: pesme svaka za peni; pomes penny each: jabuke svaka za peni; poems pain each: pesme bol svaka; poems pen-is schee ili poems penis each itd - navedeno je u objašnjenju Vokija Ercega na stranici izdavača.

Takođe je istaknuto da bi se čitalac na neposredan način približio pjesnikovoj namjeri, treba da zamisli da je Džojs ovu knjigu tretirao kao zbirku od dvanaest pjesama.

- Treba znati i to da se zbirka prodavala po ceni jednog šilinga, dvanaest penija, odnosno dvanaest franaka, a trinaesta pesma (u originalu “Tilly”) je zapravo trgovački pride, gratis na ukupnu ponuđenu (ili prodatu količinu), prema običaju irskih mlekadžija da mušterijama dospu dodatnu količinu mleka u posudu (irski: “tuilleadh”), običaj sličan engleskim pekarima da u tuce (“baker's dozen”), koje se sastoji od dvanaest vekni, kao dodatak po pravilu dodaju trinaestu - riječi su Vokija Ercega navedene na sajtu “Imprimatura”.

O piscu

Džejms Džojs (1882 - 1941) irski romansijer, pripovjedač i pjesnik, bio je jedna od ključnih ličnosti visokog modernizma. Njegov roman “Uliks” mnogi smatraju najznačajnijim romanom 20. vijeka. Džojsove pjesme, a pogotovo one u “Kamernoj muzici” veoma su jednostavne, u duhu pjesama za pjevanje. Na osnovu pjesama sabranih u “Kamernoj muzici” stekao je veliki ugled kod modernističkih pjesnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana