Stiže novi roman Anje Mijović “Otpadnici: Slučaj treći”: Triler koji otkriva rane srpskog društva

Branislav Predojević
Stiže novi roman Anje Mijović “Otpadnici: Slučaj treći”: Triler koji otkriva rane srpskog društva

NOVI SAD - “Otpadnici: Slučaj treći” naziv je novog romana srpske književnice Anje Mijović koji će biti objavljen u izdanju “Čarobne knjige”.

U uzbudljivom trećem dijelu “Otpadnika”, serijala koji je stekao kultnu reputaciju kod domaćih ljubitelja krimi-trilera, Mijovićeva, odgovorna urednica i autorka portala “Direktna reč”, nastavlja bespoštedno da otkriva sve maligne tačke srpskog društva u svom već prepoznatljivom proznom stilu. Riječ je o trileru u kojem Mijovićeva, uz oslonac na majstore poput Džejmsa Elroja i Stiga Lašona, u svom već autentičnom stilu otkriva sve bolne rane srpskog društva u 21. vijeku.

“Otpadnici” su nastali prvo kao scenario za krimi-triler seriju, koji, nažalost, još nije realizovan, pa je autorka tekst prebacila u format romana, postavši dio novog talasa srpskog krimi-romana, po svojim riječima uz svojevrstan stilski potpis.

- Imala sam dilemu kada sam pisala prvenac zbog stila pisanja. Nisam bila sigurna koliko je čitljivo s obzirom na to da nema puno opisa, razmišljanja karaktera, navođenja čitaoca. Ja prva prezirem kad mi pisac sve sažvaće, želim da ponešto zaključim sama, da mi redovi daju zadatak koji ću rešavati. A u “Otpadnicima” to sve morate pronaći u dijalozima i, eto, bila sam zabrinuta da li je to uopšte moguće. Nije da nisam pokušala da ih preobučem u klasični format. Jesam, al' mi je bilo dosadno. I onda stegnuh zube, ima da ide u ovom mom “anjoformatu”, pa šta bude! Srećom, iako je mnogima to u početku bilo čudno, navikli su se. Eksperiment je uspeo - rekla je Mijovićeva.

U novom romanu, nastavku njenog dvotomnog prvenca “Otpadnici: Slučaj prvi i drugi”, priča ponovo prati tandem istražitelja Andreja Popovića i Uroša Stanića iz Odeljenja za visokotehnološki kriminal.

- Tandem istražitelja rešen je da razotkrije najgore zločine ne samo u sferi svog odeljenja već i šire, reagujući na svaku nepravdu koja im se prepreči na putu. Tim stavom stekli su neprijatelje među moćnicima, nasilnicima i lokalnim tabloidima. Tokom jednog rutinskog praćenja neočekivano nailaze na jazbinu trgovine ljudima. Reakcija je munjevita i odeljenje brzo rastura brlog zločinaca. Međutim, time kao da su dirnuli u košnicu i samo razljutili ostatak roja - piše u najavi izdavača.

Po riječima filmskog kritičara i pisca Đorđa Bajića, Anja Mijović u novom dijelu “Otpadnika” i dalje briše granicu između fikcije i stvarnosti u unikatnu proznu formu.

- Ne kaže se tek tako “treća sreća”. Treći “Otpadnici” su najuzbudljiviji i najbolji roman Anje Mijović, napeti triler u kome odvažna i pronicljiva autorka veoma tačno i precizno mapira trenutak u kome živimo. Da, ovo jeste fikcija, u rukama držite vrhunski krimić krcat preokretima i uzbuđenjima, ali istovremeno i delo koje prepoznaje, popisuje i vivisecira probleme savremene Srbije, kao gorivo za nadahnuće koristeći, uz nezaobilaznu nadogradnju i žanrovsku preradu, vesti iz naše crne hronike - smatra Bajić.

Knjiga ima 528 strana i biće objavljena u mekom formatu.

Serija

Anja Mijović je odradila ogroman dio posla u pripremi scenarija za krimi-seriju “Kljun”, a po njenim riječima, scenario za “Otpadnike” je gotov.

- Scenario za prvu sezonu je gotov, ima dvanaest epizoda. Imam celu ekipu uza se i “Delirijum films”. Samo čekamo kakvu televiziju da nas “pogleda”. Zasad nas ne vide, što je potpuno neverovatno, jer još nismo imali jedan ovakav čistokrvni triler na ekranima - objasnila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana