Stiže luksuzno izdanje knjige “Isijavanje Stenlija Kjubrika”

Branislav Predojević
Stiže luksuzno izdanje knjige “Isijavanje Stenlija Kjubrika”

LONDON - Izdavač luksuznih umjetničkih knjiga “Tašen” otkrio je da će 7. marta objaviti definitivno izdanje od 2.198 stranica knjige “Isijavanje Stenlija Kjubrika”, posvećene istoimenom filmskom klasiku britanskog režisera.

 

Sam Kjubrik je 1966. godine rekao prijatelju da želi da snimi “najstrašniji film na svijetu”, a više od deceniju kasnije roman “Isijavanje” čuvenog kralja horora Stivena Kinga dospio je na njegov režiserski sto i nastalo je vizuelno remek-djelo čiji se nastanak objašnjava na stranicama ove knjige.

Riječ je o kolekcionarskom izdanju od 1.000 numerisanih primjeraka knjige, koja uključuje stotine nikada ranije viđenih fotografija, rijetke produkcijske bisere iz Kjubrikove arhive i opsežne nove intervjue s glumcima Džekom Nikolsonom i Šeli Dival te ekipom.

Knjiga, koja se sastoji od tri toma, sabira sve što obožavaoci žele i treba da znaju o klasiku horora iz 1980. godine. Dizajnirana je od strane “M/M” (Pariz), napisao ju je pokojni Džej Rinzler, a uredio Kjubrikov prijatelj i filmski režiser Li Unkrič, koji je uključio i publiku u proces pripreme.

- Napravio sam veb-stranicu pod nazivom “Theoverlookhotel.com” i podijelio praktično sve što sam prikupio sa svijetom. Ali ja sam zapravo tada imao skriveni motiv, a to je da sam se nadao da će mi prići ljudi koji su možda imali stvari koje nikada ranije nisam vidio - rekao je Unkrič.

Zahvaljujući tome knjiga sadrži do sada neviđene produkcijske fotografije sa snimanja filma, kao i lične uspomene glumaca i ekipe, konceptualnu umjetnost na temu i još mnogo toga. Knjiga razlaže složeni film od produkcije do konačnog objavljivanja.

Zasnovan na Kingovom romanu, film prati priču o Džeku Torentu, piscu koji gubi razum dok on i njegova porodica brinu o udaljenom planinskom hotelu “Overlok”, opsjednutom duhovima. Obožavaoci  “Isijavanja” širom svijeta pretvorili su Kjubrikov film u jedan od klasika moderne kinematografije, a bez obzira na loše kritike nakon izlaska, vremenom je postao jedan od simbola horor žanra i bezvremenski klasik sedme umjetnosti.

King

“Isijavanje” je 2012. godine rangirano kao 75. na listi najboljih filmova svih vremena u anketi režisera časopisa “Sight & Sound”. Trideset devet godina nakon originalnog filma, 8. novembra 2019, objavljen je nastavak “Doktor san” u režiji Majka Flanegana. S druge strane, Stiven King nije bio zadovoljan filmskom adaptacijom tvrdeći da je Kjubrik promašio horor poentu knjige, jer nije shvatao koncept duhova i života nakon smrti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana