Stiže knjiga “Panonski admiral” Ivana Ivačkovića: Putovanje kroz pjesme Đorđa Balaševića

Milanka Mitrić/Agencije
Stiže knjiga “Panonski admiral” Ivana Ivačkovića: Putovanje kroz pjesme Đorđa Balaševića

BEOGRAD - Knjiga “Panonski admiral” Ivana Ivačkovića, koja predstavlja profesionalnu biografiju Đorđa Balaševića, novo je izdanje “Lagune” posvećeno ovom muzičaru i njegovoj karijeri, a koje će tokom juna biti objavljeno u ovoj izdavačkoj kući.

- Balašević je bio briljantan hroničar i tumač našeg vremena. Tokom devedesetih godina dvadesetog veka izrastao je u simbol otpora balkanskoj provincijalizaciji i ratu. Suprotstavljao se sili gluposti i gluposti sile. Ipak, najpre ćemo ga pamtiti kao pesnika intime i ljudskih osećanja, kao pesnika ljubavi. Već nekoliko generacija nosi njegove pesme ispod kože. Potpisao je obimnu diskografiju bez slabog albuma, što je retkost i u internacionalnim razmerama - navodi izdavač i dodaje da je “Panonski admiral” naklon njegovoj umjetnosti i njegovom angažmanu.

Kako je naznačeno u uvodnoj napomeni knjige, koja nosi podnaslov “Emocionalni vodič kroz diskografiju Đorđa Balaševića”, njen temelj je Balaševićeva diskografija, a to su originalna vinilna izdanja (zaključno sa albumom “Marim ja”) i kompakt diskovi, zaključno sa albumom “Rani mraz: Priča o Vasi Ladačkom”. Naznačeno je i to da su albumi “Dnevnik starog momka” i “Rani mraz” originalno objavljeni i u Srbiji i u Sloveniji, a “Devedesete” i “Ostaće okrugli trag na mestu šatre” samo u Sloveniji.

- Razmišljanja o tome kako bi trebalo da izgleda Balaševićeva zvanična diskografija - jer neki albumi pripadaju sivoj zoni između oficijelnih i onih drugih - razrešio sam jednostavno: u obzir sam uzeo one koji se nalaze na njegovom sajtu. Mislim, najpre, da je to pošteno prema uspomeni na Balaševića. A onda, i sam bih načinio gotovo isti izbor.  Posledično, u knjizi je reč isključivo o albumima s novim  pesmama - ili starim, ali drugačije izvedenim - zabilježio je Ivačković u uvodnoj napomeni.

On dodaje da je takvim izborom izostavljeno petnaestak kompilacija koje su različite diskografske kuće objavile na diskovima, kasetama i vinilu.

- Po prirodi stvari, neke od tih kompilacija bile su važne u komercijalnom smislu. Ali nisu imale nikakav značaj za Balaševićevu umetničku karijeru, a njegovi umetnički dometi u pesništvu i muzici jesu tema – makar proširena. Od živih albuma, Balašević  je u svoju diskografiju – samim tim i ja u knjigu – jedino uvrstio PGP-ovo izdanje “Balade: U tvojim molitvama”. Najzad, jasno je da u ovakvoj koncepciji nije bilo mesta njegovim  radovima za tuđe ploče – ističe Ivačković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana