Stiže druga sezona serije “Močvara”: Inspektor Krsmanović u vojvođanskoj ravnici

Branislav Predojević
Stiže druga sezona serije “Močvara”: Inspektor Krsmanović u vojvođanskoj ravnici

BEOGRAD - Kriminalistička serija “Močvara” u režiji Olega Novkovića koja je rađena po scenariju Milene Marković za nekoliko dana vraća se na male ekrane, a premijera druge sezone najavljena je za 11. mart.

Prva sezona emitovana 2020. godine izdvojila se dobrim kritikama i gledanošću u sve masovnijem talasu domaćih serija koje pokušavaju da drže korak sa aktuelnim žanrovskim dešavanjima u svjetskoj televizijskoj produkciji. U produkciji kuća “Fajerflaj” i “Baš Čelik” te “Telekoma Srbije”, pod kreativnom palicom bračnog para Novković/Marković  serija nije krila uticaje modernih američkih krimi-franšiza poput “Pravih detektiva” ili evropskih uticaja sličnog profila poput serija “Čopor” ili “Most”, što je Novaković jasno naglašavao u komentarima na svoj rad.

- Serija “Močvara” nije psihološka, egzistencijalistička ili socijalna drama, već detektivska noar serija. Pravljena je u najboljem stilu nordijskih, HBO i “Netfliks” ostvarenja, ali sa specifičnim karakteristikama našeg podneblja, života i okolnosti. Estetika i naracija su univerzalne, a likovi, iako su sazdani na postulatima noar žanra, veoma su specifični, lokalni i obojeni našim bojama - Beograda, Novog Beograda, Srbije, kao i vremena prošlog i sadašnjeg. Vodilja je bio heroj u kom počivaju demoni, koji je stalno na ivici mraka i traži svoju pravdu. Mračna romantika me uzbuđuje i inspiriše. Zato sam hteo da se okušam u novoj formi i žanru, ali tako da bude naše, a univerzalno - rekao je Novković.

Priča se za razliku od prve sezone ne bazira radnjom u Beogradu, već se zaplet većim dijelom odvija u Vojvodini, tačnije Senti. Inspektor Nikola Krsmanović je u lošim odnosima sa bivšom ženom Majom. Kćerku viđa svaki drugi vikend i smeta mu što je novi Majin partner zauzeo njegovo mjesto. Nakon smrti majke Danice, počinje da traži istinu o sopstvenom porijeklu. Elena, djevojka koju je Nikola poznavao i kojoj je pokušao da pomogne, pronađena je brutalno ubijena u malom vojvođanskom mjestu, neposredno nakon momačke večeri Srđana Karana, pjevača u usponu koji treba da se oženi Lidijom Garčević, kćerkom lokalnog moćnika. Lokalni inspektor Atila Seleš, nesrećno zaljubljen u Lidiju, vrši uviđaj i pronalazi krvlju ispisanu poruku “Nikola Krsmanović”. Atila stupa u kontakt sa Nikolom koji otkriva da je pokojnica izazvala mnoge moćne ljude iz malog vojvođanskog mjesta u kojem je ubijena. Atila prema Nikoli osjeća mješavinu divljenja i odbojnosti, a vremenom obojica shvataju da su slični - izopštenici u potrazi za istinom.

- Za razliku od prve sezone, koja je bila dosta mračna, više mi se sviđa u drugoj sezoni što idemo u suprotnom smjeru. Mjesto je Senta, Vojvodina, spržena ravnica, ljeto, vrućina, znoj, dijametralno suprotno od prvog dijela – rekao je Bogdan.

Druga sezona takođe ima 10 epizoda, a prikazivanje kreće petkom i vikendom u 21 čas na kanalu “Superstar”, dok će na RTS-u emitovanje početi od 12. marta od 20 časova subotom i nedjeljom.

Ekipa

Nova sezona stilski i vizuelno se naslanja na prethodnu kroz rad snimatelja Miladina Čolakovića i scenografa Irena Marjanov.

Osim Bogdana u glavnoj roli, takođe igraju već viđeni glumci iz prve sezone Marta Bjelica, Dejan Dedić, Bojan Žirović i Stefan Trifunović, kojima se pridružuju nova lica Robert Ožvar, Sara Klimoska, Sonja Kolačarić, Miloš Timotijević, Marko Janketić, Lidija Kordić, Katarina Marković, Dragan Mićanović, Anja Pavićević, Nenad Stojmenović, Slobodan Boda Ninković i mnogi drugi. Za muziku je ponovo zadužen Vojislav Aralica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana