Stiže Balzakov “Čiča Gorio” u novom izdanju

I. B.
Stiže Balzakov “Čiča Gorio” u novom izdanju

BANjALUKA - Remek-djelo svjetske književnosti “Čiča Gorio” Onorea de Balzaka, koje donosi realističan prikaz pariskog društva, ali i roman o vaspitanju i razvoju karaktera, stiže pred čitaoce u novom, “Laguninom” izdanju tokom februara.

Ova knjiga biće objavljena na latinici, a na srpski jezik ju je preveo Dušan Milačić. Iz Izdavačke kuće “Laguna” su naveli da je ovo jedan od najvećih Balzakovih romana.

- “Čiča Gorio” je majstorska studija roditeljske ljubavi i realističan prikaz pariskih naravi. To je, pre svega, tragična priča o bogatom ocu koga je opsesivna ljubav prema ćerkama gurnula u finansijski krah, a onda i u smrt - naveli su u opisu knjige na sajtu “Lagune”.

Dodali su da je “Čiča Gorio” složen i upečatljiv roman koji je po objavljivanju 1835. godine kritikovan zbog brutalne iskrenosti i pesimistično opisanog društva.

- Danas se smatra jednim od najznačajnijih Balzakovih dela jer na maestralan način opisuje “kola civilizacije”, koja mrve i gaze one koji ne umeju da im izmaknu - naveli su iz “Lagune”.

Balzak ovim djelom vjerno prikazuje stvarnost i zauzima kritički odnos prema savremenim pojavama i likovima. U romanu se javlja i zaplet karakterističan za kriminalističke romane, a prikazana su i tri ljubavna trougla.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana