Stilski fenomeni Milana Konjovića

Aleksandra Madžar
Stilski fenomeni Milana Konjovića

Banjaluka - Izložba djela velikana srpske likovne umjetnosti Milana Konjovića otvorena je u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, u prisustvu brojih ličnosti iz javnog i kulturnog i života Srpske i ljubitelja umjetnosti.

Postavku pod nazivom “Inicijative Milana Konjovića na raskršćima srpske umjetnosti 20. veka” u četvrtak uveče otvorio je autor izložbe istoričar umjetnosti i likovni kritičar iz Novog Sada Sava Stepanov.

On se osvrnuo na bogatstvo stvaralačkog opusa djela najznačajnijeg predstavnika srpskog ekspresionizma.

- Ovom izložbom, koja obuhvata 73 djela velikog slikara, mogu se sagledati oni stilski fenomeni i karakteristični periodi u Konjovićevom opusu koji su ga na specifičan način afirmisali kao zasebnu slikarsku ličnost, koja je presudno uticala na pravce razvoja srpske umetnosti XX veka - istakao je Stepanov.

Podsjetio je da je Konjović naslikao i nekoliko kubističkih slika, ali da se nije dugo zadržao u ovom pravcu, jer je kako je rekao Stepanov, umjetnik govorio da kubizam nije odgovarao njegovom temperamentu.

- Njegov ekspresionizam s kraja dvadesetih i celokupnih tridesetih godina prošlog veka formira najznačajniju odliku Konjovićeve umetnosti, a to je da je u različitim socijalnim i kulturnim prilikama uspevao da ostvari metafizičku autonomnost i paradigmatičnost bića umetnosti - kazao je Stepanov.

Istakao je da je Konjović bio protivnik socrealizma, te da je 1962. godine napravio jedan od prvih performansa, slikao je pred publikom, a potom je slikao u postmoderni.

Direktor Muzeja savremene umjetnosti RS Ljiljana Labović-Marinković iskazala je posebno zadovoljstvo što se u Muzeju nalazi emotivna kolekcija onoga što je veliki umjetnik ostavio ovom svijetu.

- Srećna sam što posjetioci u RS imaju priliku da vide ono što je ovaj umjetnik, koji je poživio 95 godina, ostavio svom narodu i svjetskoj kulturnoj baštini - rekla je Labović-Marinković.

Direktor Galerije “Milan Konjović” u Somboru Peter Mraković podsjetio je na bogatu biografiju Milana Konjovića, te zahvalio Muzeju savremene umjetnosti RS za pokretanje inicijative za rad na ovom projektu.

Kustos banjalučke izložbe Lana Pilipović ukazala je na značaj stvaralaštva Milana Konjovića, kao i na to da je ovaj umjetnik uspijevao da elemente lokalnog uzdigne do nivoa univerzalnog dejstva i značenja.

- Nadam se da će posjetioci u Srpskoj uživati u ovim djelima, koja predstavljaju presjek čitavog Konjovićevog opusa, od kubizma, socijal-realizma, preko apstrakcije, ekspresionizma i moderne, kao što smo i mi uživali pripremajući postavku - rekla je Pilipovićeva.

Ljubitelji umjetnosti imaće priliku da pogledaju izložbu do 20. jula.

Slikarska intuicija

- Milan Konjović je ostvario jedinstven pikturalni univerzum, koji i danas dejstvuje kao relevantni tumač tajanstva sveta, čoveka i njegove osećajnosti. U tim situacijama služila ga je autentična slikarska intuicija, koja se, ubrzo, potvrđivala i projektovala na ukupna umetnička dešavanja kod nas - naglasio je Sava Stepanov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana