Stihovima se poklonili velikom Duki

Ratomir Mijanović
Stihovima se poklonili velikom Duki

Trebinje - Pjesničkom manifestacijom "Na Dučićevom putu" spuštena je zavjesa na ovogodišnje "Dučićeve večeri poezije", koje su okupile eminentne pjesnike i druge umjetnike iz Republike Srpske i regiona.

Publici su u četvrtak uveče stihove kazivali ovogodišnji laureat "Dučićeve nagrade" Gojko Đogo,  Ljubivoje Ršumović, Đorđo Sladoje, Ranko Jovović, Dragan Dragojlović, Dragan Jovanović - Danilov, Ranko Pavlović, Vladimir Jagličić, Blagoje Baković i Živorad Nedeljković. Kazivanje stihova završila je glumica Narodnog pozorišta Beograd Biljana Đurović, govoreći pjesmu ovogodišnjeg laureata. Nizom sadržaja pjesnici su se poklonili sjenima "velikog Duke". Pun pogodak bio je kulturni sadržaj  u Gimnaziji "Jovan Dučić" gdje su u pohode stigli pjesnici koji učestvuju na ovogodišnjoj manifestaciji Dučićeve večeri poezije. Biblioteka ove ustanove bila je prepuna učenika koji su slušali omiljene stihove svojih pjesnika i upijali svaku njihovu riječ.

Ovakva druženja mnogo znače svima.  Učenicima da čuju i vide omiljene pjesnike, sa njima da razgovaraju i da ih pitaju o "nekim tajnama", kao što je rekao jedan učenik, a pjesnicima da "oslušnu" buduće čitaoce kako njihove pjesme zvuče. U Muzeju Hercegovine  otvorena je izložba "Vrt pravednika - Moja ćirilica" slikarke Olgice Stefanović iz Novog Sada.

Dučiću se simbolično ove godine pridružio i Šantić kome su bile posvećene naučne diskusije na tematskom skupu. 

Premijera "Hercegovine"

Na kraju svečane akademije ovogodišnjih Večeri publika je imala priliku da čuje premijeru pjesme "Hercegovina", kompozitora Božidara Vučura na stihove Jovana Dučića, a u izvođenju Milisava Sukonjice, te muzičku pratnju Vučura i hora "Jedinstvo".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana