Stihovima se poklonili Ćopiću i Kulenoviću

Snežana Tasić
Stihovima se poklonili Ćopiću i Kulenoviću

Prijedor - Predstavljanjem nagrađene knjige "Svedočenje" Nikole Vujčića, na književnoj večeri "Veče laureata", koje je održano u subotu u Galeriji "96", završeni su 43. "Književni susreti" na Kozari.

O ovogodišnjem dobitniku nagrade "Skender Kulenović" i knjizi "Svedočenje" govorio je akademik Milosav Tešić. On je istakao da je ova knjiga zaslužila da dobije ovo priznanje na Kozari budući da se radi o jednom ozbiljnom pjesničkom ostvarenju.

- Njegovo pjesništvo je zasnovano na tri osnovna motivska polja i to su polje reči, polje ćutanja i tišina kao objedinjujući pojam, jer on, pišući kao da želi da dosegne tišinu, odnosno da rečima iskaže tišinu - rekao je Tešić.

Direktor Galerije "96" i akademski slikar Tihomir Ilijašević je kao iznenađenje večeri Vujčiću poklonio njegov portret.

Svečanost se zatim preselila na Kozaru, gdje je poemom Skendera Kulenovića "Stojanka majka Knežopoljka" u izvođenju glumice Andrijane Videnović iz Beograda otvoren poetski čas na Mrakovici "Pjesničko podne", koji je bio centralni događaj 43. "Književnih susreta" na Kozari i koji je okupio stotine ljubitelja stiha iz potkozarskih gradova i opština.

Vujčiću je tada novčani dio nagrade od 3.000 KM i statuetu "Ljubijski rudar" uručio generalni direktor rudnika "Arselor Mital Prijedor" Mladen Jelača.

Osim laureata, stihove na Kozari govorili su Dejan Aleksić, Dragan Jovanović Danilov, Đorđo Sladoje, Predrag Bjelošević, Zlata Kocić, Mošo Odalović, Milosav Tešić, Miroslav Maksimović i Ljubivoje Ršumović.

Povodom "Književnih susreta" na Kozari u petak uveče je u Pozorištu Prijedor održana i svečana akademija na kojoj je, između ostalih, prisustvovao i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević. On je istakao da ovi susreti zauzimaju visoko mjesto u kalendaru kulturnih dešavanja Srpske, a sigurno i šire.

- Ovi književni susreti su svojevrstan poetski pomen za Skendera Kulenovića i njegovu majku Knežopoljku, za sve one koji su ostali na Kozari po zemunicama neotkriveni i koji su ostali na vječnom braniku, za one koji su krenuli sa Kozare u pratnji bajoneta i pušaka na put sa koga se nisu vratili, ovo je pomen za sve njih - istakao je Malešević na otvaranju susreta.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić je ovogodišnjem laureatu na svečanoj akademiji uručio nagradu "Skender Kulenović". Vujčić je zahvaljujući na ovom priznanju rekao da svakom piscu godi nagrada.

- Nagrada "Skender Kulenović" spada u naše značajnije književne nagrade i svakako da mi čini veliku čast što sam je dobio, a imajući u vidu spisak dobitnika, a to je jedna, može se reći uslovno, mala antologija naše književnosti. Vrlo je lijepo naći se na tom spisku, priznajem - rekao je Vujčić.

On je dodao da nagrade i obavezuju, te poželio da ova nagrada traje bar još četrdesetak godina, koliko do sada traje, kao i da je njegova nagrađena knjiga "Svedočenje" jedno lično lirsko svjedočenje o prisustvu u svijetu.

Svečano otvaranje "Književnih susreta" u petak uveče bilo je ujedno veče posvećeno Branku Ćopiću. U umjetničkom dijelu programa "Kozara Ćopiću" nastupili su Andrijana Videnović, glumica iz Beograda, Dejan Batoz, glumac iz Prijedora i Kristina Savić, glumica i pjevačica iz Beograda uz klavirsku pratnju Tanje Radunović.

Organizator i generalni pokrovitelj ovogodišnjih "Književnih susreta" bio je grad Prijedor, saorganizatori su grad Banjaluka i opštine Laktaši, Srbac, Gradiška, Kostajnica, Novi Grad i Kozarska Dubica, pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a sponzor kompanija "Arselor Mital Prijedor".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana