Stihovima pripovijedaju o strahu i ljubavi

Cvija Mrkonjić
Stihovima pripovijedaju o strahu i ljubavi

Banjaluka - Stihovi Miljane Orašanin i Nikole Kraljevića proglašeni su najljepšom dječijom poezijom na ovogodišnjem, 14. međunarodnom festivalu poezije za djecu i mlade "Poezija u bašti sljezove boje".

Nagrade su pobjednicima uručene juče, u okviru programa "Jutro sa pobjednicima konkursa i učesnicima festivala i uručenje nagrada", a festival je, u organizaciji "Forum teatra", održan u ponedjeljak uveče. Pohvale za svoju mladalačku poeziju dobili su i Lamija Ahmić, Nikolina Ninković, Katarina Milović, Isidora Ratković, Mateja Pejanović.

Čast da ove godine otvori festival pripala je najboljoj mladoj pjesnikinji na konkursu Miljani Orašanin, koja je dobitnik "Pjesničkog uzdarja radoslavnica", nagrade koja se dodjeljuje mladim pjesnicima između 18 i 30 godina.

Priznanje ovoj mladoj književnici, koja već sigurno leti na krilima stihova, uručio je direktor festivala Vitomir Mitrić.

Svoje pjesme na konkurs festivala, koji je ove godine nosio naziv "Bosonogo djetinjstvo", poslalo je 578 mladih poeta iz RS, FBiH, Crne Gore, Makedonije i Srbije.

- Pristigli radovi su pokazali da mladi slijede savremen pjesnički izraz, slobodan stih i formu pjesme, te osmišljene poetske sadržaje, što u dobroj pjesmi i ne može ići jedno bez drugog - istakla je predsjednik žirija festivala književnik Dara Sekulić.

Osvrćući se na dječije pjesničko stvaralaštvo, ova dobro poznata čarobnica stihova ističe da djeca danas više nego ranije magijom poezije ispredaju priče o svijetu kojeg se plaše, o sukobima i ratovima, o podjelama i razlikama. Taj svijet oduzima im radost njihovog sretnog, plavo-ružičastog, djetinjstva i baca ih u ponor i pakao svijeta odraslih.

- I najmanje uspjela dječja pjesma nosi u sebi misao o miru i slobodi, o roditeljima, rodnoj kući i školi, vršnjacima, kao što nosi i nemjerljivu ljubav i veliku čežnju djeteta za ljubavlju - navela je Sekulićeva.

Ovogodišnjim festivalom obilježena je i stogodišnjica od rođenja velikog srpskog pisca Branka Ćopića, a "Forum teatar" je tim povodom upriličio i umjetnički program pod nazivom "Dara Sekulić i Branko Ćopić na Petrovačkoj cesti".

U ovom programu je Dara evocirala uspomene na druženje sa Ćopićem, a pjesnici, gosti festivala su se predstavili stihovima posvećenim ovom velikanu pisane riječi, koje su napisali povodom festivala.

Zahvaljujući najljepšoj dječijoj poeziji pjesnika kao što su Boro Kapetanović, Jovo Čulić, Mirko Vuković, Marijana Petronić i Nedeljko Zelenović "Bašta sljezove boje" dobila je nove nijanse i tonove.

Bogatom programu festivala doprinijeli su i glumci "Forum teatra" Aleksandra Mitrić-Štifanić, govoreći stihove Dare Sekulić "Razgovor na Petrovačkoj cesti" i Ilija Mimić, govoreći Ćopićeve stihove "Na Petrovačkoj cesti".

Međunarodni festival poezije za djecu i mlade finansijski je podržalo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Zbornik najboljih

Cilj "Forum teatra" je promocija i afirmacija mladih pjesnika i učesnika festivala, a upravo tim povodom biće objavljena knjiga najboljih i nagrađenih radova sa 13. i 14. festivala poezije za djecu i mlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana