Stihovi u “Dječijem carstvu”

Aleksandra Madžar
Stihovi u “Dječijem carstvu”

Banjaluka - April u Banjaluci i ovog proljeća širiće talenat kroz dječiju poeziju i njihovu čistu sreću dok glume, recituju i iskreno se smiju, a Gradsko pozorište “Jazavac” će do 17. aprila biti mjesto gdje će se predstaviti finalisti velikog Međunarodnog festivala poezije za djecu “Dječije carstvo”.

Organizator festivala Udruženje "KultArt" na čelu sa Slobodanom Stošićem, najavljuju da će manifestaciju oplemeniti darovita djeca iz cijelog regiona.

- Naši finalisti su zapravo pobednici velikog međunarodnog takmičenja na koji stiže više od 5.000 pesama - kaže Stošić.

Ponosan je što je ove godine Banjaluka “eksplodirala” od radova, kao i na činjenicu da se ovim festivalom budi svijest kod mladih koliko je bitno čitati i pisati u savremenom dobu interneta.

- Četvoro finalista su iz Banjaluke, ranije smo imali po 50 radova iz cele Banjaluke, sad iz jedne škole stiže najmanje 50 radova. Deca pišu poeziju. Poezija je opet u modi. Sa nama će se družiti najmlađi pesnici iz Slovenije, Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, BiH i RS - istakao je Stošić

O tome ko je napisao najljepšu pjesmu ove godine odlučivaće žiri u sastavu, Tode Nikoletić, Slobodan Stanišić i Jovo Čulić, dok će najboljeg recitatora birati Goran Dakić, Mirko Vuković i Ljiljana Čekić.

- Sva ta talentovana deca, na neki način, ostvare svoj san, jer na festivalu imaju priliku da se sretnu sa svojim pesničkim idolima. Našim pobednicima objavili smo pet knjiga, čije su recenzije pisali veliki pesnici, Ljubivoje Ršumović, Tode Nikoletić, Ismet Bekrić, Enes Kišević, Slobodan Stanišić, Moša Odalović. Knjige sa takvim recenzijama nemaju neki veliki pesnici. Poezijom rušimo sve barijere, nije nam bitno odakle stihovi dolaze, biramo teme koje će tu djecu spajati, da ne budu opterećeni onima čime su opterećeni odrasli - naglasio je Stošić.

Istaknutom pjesniku za djecu Ismetu Bekriću, na ovogodišnjem festivalu biće uručena nagrada “Princ dječijeg carstva”. Na ovaj način njemu će se ukazati zahvalnost za nesebičan doprinos stvaralaštvu za najmlađe.

“Uhvati trenutak”

Organizatori “Dječijeg carstva” odlučili su da u okviru festivala pokrenu konkurs za najbolju fotografiju “Uhvati trenutak” i nagrade one koji koji slikom uspiju da ispričaju priču. Zainteresovani fotografije mogu slati do 10. aprila u inboks stranice ili na mejl [email protected].

- Konkurs je od posebnog značaja za festival i postaće dio tradicije, jer oživljava sjećanje na Mirjanu Brkić, koja nas je nažalost prerano napustila - rekao Slobodan Stošić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana