Stihovi Riste Kremenovića otrgnuti od zaborava

Mirna Pijetlović
Stihovi Riste Kremenovića otrgnuti od zaborava

Banjaluka - Nakon tačno 55 godina mirovanja u požutjeloj sveščici, stihovi tragično preminulog književnika Riste Kremenovića iz Banjaluke ugledali su svjetlo dana u knjizi “Smrt svoju preboleo”.

Kremenović je bio talentovan pjesnik koji je za života, kao učenik osnovne škole i Gimnazije u Banjaluci, objavio pedesetak pjesama u raznim listovima i časopisima.

Put ga je odveo u Zagreb, na Poljoprivredno-šumarski fakultet, gdje je 1960. godine, u dvadesetoj godini, pod nikad nerasvijetljenim okolnostima, brutalno ubijen.

Njegova braća sačuvala su svesku sa više od 200 pjesama i tako je, zahvaljujući njima, u izdanju “Grafomarka” objavljena knjiga Ristine poezije.

O pjesniku i njegovoj poeziji u ponedjeljak uveče u vijećnici Banskog dvora - Kulturnog centra govorili su Nikola Tomović, autor pogovora u knjizi, recenzent Ranko Preradović i urednik izdanja Ranko Pavlović.

Stihove su govorili mališani iz vrtića “Sreća” i članovi porodice, a prisutnima su sjećanja na pjesnikovu mladost, kratki život i stradanje, otkrili njegovi savremenici, bliski rođaci i prijatelji.

- Prijemčivost Ristinih pesama, naročito onih iz kojih nas ozare oči pesnikovog detinjstva, uverava nas da je on bio “pero od dara i zamaha”. U najboljim Ristinom pesmama, sve je u saglasju: pev i misao, slike i tajne značenja, te poetska i metrička svojstva - rekao je Tomović.

Prema Pavlovićevim riječima, Kremenović je svojim pjesmama izazivao veliku pažnju, a kolege su mu odale priznanje na novatorstvu i umjetničkom značenju pjesama, “na neki način uvijenih u pjesničku srpsku tradiciju ovih prostora”.

- Risto je smestio svoju literarnu okućnicu u skromnoj đačkoj svesci, kao u kakvoj ostavi, nesumnjivo zanimljivu za buduće istraživače - zaključio je Tomović.

Prema svjedočenju članova porodice, Kremenović je pisao i prozna djela, kao i poeziju za djecu, čije objavljivanje je sljedeći korak spasavanja književne zaostavštine ovog izuzetno nadarenog književnika, koji bi sigurno ostavio dubok trag u srpskoj književnosti da mu nije tragično prekinut život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana