Stihovi mladih pjesnika ispjevali kraj 97. Šantićevih večeri poezije

Aleksandra Madžar
Stihovi mladih pjesnika ispjevali kraj 97. Šantićevih večeri poezije

Mostar - Program posvećen mladim pjesnicima zatvorio je 97. Šantićeve večeri poezije u Vladičanskom dvoru u Mostaru u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva (SPKD) "Prosvjeta" i Srpskog kulturno-umjetničkog društva "Gusle".

Potpredsjednik SPKD "Prosvjeta" Ranko Čvoro rekao je da su 97. Šantićeve večeri poezije protekle u duhu sa Šantićevim opredjeljenjima, a da je pjesničko veče mladih zaljubljenika u poeziju poslalo lijepe, zdrave i dobronamjerne poruke.

- Samo mladi pjesnici mogu nastaviti ono što je tradicija i kultura grada i što je u funkciji zbližavanja i lijepog drugovanja - naglasio je Čvoro.

Na završnoj manifestaciji učestvovali su Veselin Gatalo, Viktor Stojkić, Ivan Vrljić, Anes Oručević i mlade pjesnikinje Ivana Vezilić i Milica Radovanović.

Veselin Gatalo, koji je bio i moderator ove večeri poezije,  naglasio je da je Mostar veliki grad koji je imao velike ljude poput Šantića, Svetozara i Vladimira Ćorovića, Jovana Dučića, koji je tu živio, Musu Ćazima Ćatića i mnoge druge.

- Svi mi imamo korijene. Korijeni su nam zajednički ili nam se dodiruju. Bez njih ne možemo maknuti i oni su ti koji nas tjeraju da nadrastemo sami sebe. Poezija je jedan od načina da to učinimo - istakao je Gatalo.

Da je Šantić kosmopolita i jedan od najvećih pjesnika čija su se djela uvijek čitala iznova, smatra pjesnik Ivan Vrljić.

"Šantićeve večeri poezije" počele su 5. oktobra, a u okviru manifestacije Petar Božović je izveo monodramu,  predstavljeni su zbirka pripovjedaka "Zanovijet" Olge Bikar, knjiga "Rat i mir u BiH" Mirjane Kusmuk, "Folklorno nasljeđe Srba u Bradini" autora Gorana Kovačevića, te tekst "Slikarska domišljatost Filipa L. i Vronskog" autora Damjana Šantića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana