Stihovi Gavrilu Principu u čast

Ratomir Mijanović
Stihovi Gavrilu Principu u čast

Trebinje - "Dučićeve večeri poezije", koje su otvorene svečanom akademijom "Spomen Principu", okupile su u Trebinju ugledne umjetnike iz Republike Srpske i Srbije.

Akademija posvećena stogodišnjici Sarajevskog atentata i početka Prvog svjetskog rata održana je u subotu uveče, a kolaž stihova, proznih i istoriografskih zapisa o Gavrilu Principu govorili su glumci beogradskog Narodnog pozorišta Nebojša Dugalić, Biljana Đurović i Nebojša Kundačina. Oni su nastupili uz pratnju beogradskog hora "Lola" pod upravom Milovana Pančića.

Svoje stihove posvećene vidovdanskom atentatu kazivali su i pjesnici Rajko Petrov Nogo, Đorđo Sladoje, Vladimir Jagličić i Dragan Hamović.

Uoči svečane akademije, u Muzeju Hercegovine otvorena je istorijska izložba o Prvom svjetskom ratu pod nazivom  "Slavna epopeja - Solun" autora Milice Radojičić, kustosa iz Muzeja Republike Srpske.

Viši kustos za istoriju u Muzeju Hercegovine Zoran Mijanović kaže da postavka na 38 panela, sa fotografijama i pratećim tekstovima, obrađuje cijeli period Velikog rata - od Sarajevskog atentata, preko prvih pobjeda i albanske golgote srpske vojske do Solunskog fronta i konačne pobjede.

- Ako znamo da je u Prvom svjetskom ratu stradalo 55 odsto muškog stanovništva Srbije od 17 do 60 godina ili 1,3 miliona ljudi, jasno je zašto izložba nosi ovo ime i koja je veličina te epopeje - rekao je Mijanović.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević.

Dio programa pjesničke manifestacije je i dvodnevni naučni skup "Poetika Rajka Petrova Noga", koji je završen juče u organizaciji Instituta za književnost i umetnost iz Beograda i grada Trebinja. Riječ je o projektu "Smena poetičkih paradigmi u srpskoj književnosti dvadesetog veka: nacionalni i evropski kontekst", a na skupu je učestvovalo dvadesetak uglednih kritičara, univerzitetskih profesora i istoričara književnosti iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore.

- Rajko Petrov Nogo je jedan od onih srpskih pesnika koji je učinio sve što je mogao za ispunjenje Dučićevog testamenta, odnosno za Dučićev povratak u zavičaj - rekao je književnik Jovan Delić.

Antologija

U okviru trebinjske pjesničke manifestacije juče je promovisana antologija "Glasovi neumrli" i "Glasom svojim" Dragomira Brajkovića, a održano je i pjesničko veče "Na Dučićevom putu". Na dan smrti Jovana Dučića, danas će u Hercegovačkoj Gračanici na brdu Crkvina iznad Trebinja biti služen pomen pjesniku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana