Stevka Kozić-Preradović: Impresija trenutka odletjela u Dva neba

Aleksandra Madžar
Stevka Kozić-Preradović: Impresija trenutka odletjela u Dva neba

Banjaluka - I ovaj put sam pisala onako kako je moje srce pulsiralo, bez planova, bez analize. Svaka pjesma rođena je iz emocija koje se nisu mogle zadržati u mojoj duši. Ovo je možda moja najzrelija knjiga, a to će, sigurna sam, prepoznati oni koji znaju čitati.

Ispričala je ovo za "Glas Srpske" književnik Stevka Kozić- Preradović o novoj zbirci pjesama "Dva neba", kojoj je, kako kaže, poseban pečat dao najveći živi srpski pjesnik Milan Nenadić napisavši uvodnu riječ o njenoj novoj knjizi.

- Knjiga je nastajala od 1988. do 2013. godine. Moja priroda mi možda i skraćuje moj književni život, jer ja impresiju imam u trenutku, u sekundi, na licu mjesta i ako tada ne zapišem ono što se rodi iz mog srca, ja sam niko i ništa - istakla je Kozić-Preradović.

Iako se navršilo četrdeset godina od pojave njene prve knjige, ova pjesnikinja može da se svrsta među savremene pjesnike naše književne scene, a njeni veliki pjesnički horizonti uvijek iznova donose stihove kao žive slike različitih emocija i događaja koje čine život.

- Zbirku čini pedesetak pjesama koje su podijeljene u osam ciklusa, a neke od njih napisane su sa posvetom Dari Sekulić, Stevanu Tontiću, Novici Tadiću, Ružici Komar, Milošu Milojeviću, Rajku Kasagiću, Jordanki Simić, Luki Šekari i Bori Kapetanoviću - kazala je Kozić-Preradović.

I ovaj put prilikom stvaranja vodila su je lična iskustva, a kako kaže, čitaoci će u novoj zbiri prepoznati istorijske teme, karakteristične za naše krajeve.

- Kroz osam cjelina stihovima sam opisala rat, tugu za roditeljima, prirodu… Zastavu novog književnog ostvarenja u ovoj knjizi podigla je pjesma "Simonida", posvećena istoimenoj freski. Mogla bih reći da je ta pjesma na neki način zaštitni znak ove zbirke - ističe Kozić-Preradović.

Lirskim glasom punim sjete, sreće i tuge o vremenima koja su prošla i ljudima koji su značajni, kroz pjesničke slike ispisala je tugu za ocem i majkom, ali i za preminulim prijateljima, kao i za nastradalima u Jasenovcu, Šušnjaru i na Kosovu.

Pjesnik Milan Nenadić u uvodnoj riječi stihove Stevke Kozić-Preradović opisao je kao poeziju koja ne pripada ni tradicionalizmu, ni postmodernizmu, već samom autoru i pravom čitaocu koji još zna šta traži od poezije.

Knjiga "Dva neba" objavljena je u izdanju izdavačke kuće "Besjeda" iz Banjaluke, a recenzije je pisao Dušan Praća.

Portret pisca

U okviru književnih susreta "Stanko Rakita" u Dječijem odjeljenju "Borik" Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske predstavljen je portret Stevke Kozić-Preradović.

- Mislim da su učenici Osnovne škole "Jovan Cvijić" i bibliotekari bili zadovoljni. Pričala sam im o tome koliko je Stanko Rakita bio skroman i talentovan čovjek, o poeziji, prozi, o mom književnom putu - kazala je književnica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana